Opozicija napustila zasjedanje parlamenta

BANJALUKA – Opozicija je danas  napustila zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske.

Dragan Čavić, predsjednik NDP-a ranije je najavio da će opozicija napustiti zasjedanje NS RS.

On je rekao da je posebna sjednica o budžetu, zaduženjima i ekonomskim reformama, ranije započeta u NS RS, „neustavna, nezakonita i suprotna poslovniku“, a Milorada Dodika, predsjednika RS, pozvao je da raspusti parlament.

Čavić, naime, tvrdi da je vladajuća većina prekršila 11 odredbi u tri zakona – Zakonu o budžetskom sistemu, Zakonu o dugovima i garancijama, te u Zakonu o fiskalnoj odgovornosti.

„Nećemo učestvovati u radu ovakvog parlamenta u kojem će vladajuća većina izglasati sve što im se kaže, od toga da je sinoć u Banjaluci duvao povjetarac a ne orkan. NS RS je postala bruka i sramota“, rekao je Čavić.

Dodao je da je opozicija pokušala inicirati dogovor s vladajućim da se poštuje Poslovnik i zakoni, ali da se to nije desilo, već da je vlast pokazala neodgovornost.

Upozorio je da će naredne godine RS isplatiti 104 miliona maraka samo kamata, a da će svaka druga marka ići na otplatu dugova.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske su, nakon višečasovne rasprave, usvojili dnevni red posebne sjednice na kojem su Prijedlog budžeta Srpske za narednu godinu i Prijedlog programa ekonomskih reformi Republike Srpske od 2018. do 2020. godine po hitnom postupku.

Prethodni članakStigao je novi Google Chrome 63
Naredni članakSTOLTENBERGU PRODUŽEN MANDAT ZA DVIJE GODINE