Srbi na sjeveru KiM i danas na protestima; Patrijarh Porfirije u Pećkoj patrijaršiji

Na Kosovu i Metohiji situacija je mirna, a Srbi na sjeveru i danas će nastaviti sa protestima, tražeći bezuslovno povlačenje pripadnika specijalne jedinice Rosu i zabranu ulaska nelegalnim albanskim gradonačelnicima.

Sa protesta će i danas biti zatraženo oslobađanje sedmoro uhapšenih Srba i, kako je to Vidovdanskom deklaracijom najavljeno, formiranje zajednice srpskih opština.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije jutros će u Pećkoj patrijaršiji služiti Svetu arhijerejsku liturgiju, a potom će se sresti sa stipendistima iz Fonda “Privrednik” i Zadužbine Sime Igumanova.

Iz Srpske pravoslavne crkve ističu da patrijarh Porfirije gaji posebnu ljubav prema Pećkoj patrijaršiji, ne samo zato što je to stavropigijalni manastir srpskih patrijarha, nego zbog toga što je mnoge studentske ferije proveo u toj drevnoj svetinji.

Patrijarh Porfirije juče je stigao u Pećku patrijaršiju u pratnji episkopa raško-prizrenskog Teodosija, marčanski Save, novobrdski Ilariona, jegarskog Nektarija i topličkog Petra, te direktora Patrijaršijske upravne kancelarije arhimandrita Danila i rektora Bogoslovije “Svetog Save” u Beogradu protođakona Radomira Vrućinića.

Srpski patrijarh juče je, na Vidovdan, u Manastiru Gračanica služio Svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje desetak episkopa SPC, a potom u porti ove svetinje i parastos kosovskim junacima i svim mučenicima od Kosovskog boja do danas.

Patrijarh Porfirije boravi od utorka, 27. juna, na Kosovu i Metohiji. Patrijarha je, po dolasku, u Manastiru Gračanica dočekao Njegovo preosveštenstvo vladika raško-prizrenski Teodosije sa još četvoricom episkopa, monaštvom i sveštenstvom Eparhije raško-prizrenske.

Prethodni članakLideri bloka o dešavanjima na Balkanu
Naredni članakNagle promjene temperature vazduha stresne za organizam