Lideri bloka o dešavanjima na Balkanu

Lideri EU razgovaraće danas i sutra u okviru diskusije o spoljnim odnosima bloka i najnovijim dešavanjima na Balkanu, uključujući i situaciju u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine.

Lideri namjeravaju da na dvodnevnom samitu u Briselu razgovaraju i o sukobu u Ukrajini, kao i o zamrznutoj ruskoj imovini i pomoći Kijevu.

Sastanak Evropskog savjeta počeće danas u 13.00 časova radnim ručkom sa generalnim sekretarom NATO-a Јensom Stoltenbergom, objavljeno je na sajtu EU.

Lideri EU fokusiraće se na pitanja Ukrajine, ekonomije, bezbjednosti i odbrane, migracija, Kine i spoljnih odnosa.

Tokom razgovora sa Stoltenbergom biće riječi o temi bezbjednosnih garancija za Ukrajinu, međutim unutrašnja situacija u Rusiji nije na dnevnom redu samita EU 29. juna, ali će vjerovatno biti pokrenuto to pitanje.

Lideri će razmijeniti mišljenja sa predsjednikom Evropskog parlamenta Robertom Mecola.

Na kraju prvog dana predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel i predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen održaće konferenciju za novinare.

Sutra, nakon sastanka Savjeta, Mišel i Fon der Lajenova održaće konferenciju za novinare zajedno sa premijerom Švedske Ulfom Kristersonom.

U okviru razgovora o Ukrajini lideri će razmotriti najnovije događaje u toj zemlji, a sastanku će se video-linkom pridružiti i predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Uoči samita NATO-a u Viljnusu Savjet će razmotriti i saradnju EU-NATO tokom sastanka sa Stoltenbergom.

Lideri će razmotriti migracionu situaciju u EU, a planirana je i strateška diskusija o Kini.

Sastanak Savjeta završava sutra, a završna konferencija za novinare predviđena je nakon radne sjednice Savjeta koja počinje u 9.30 časova.

Prethodni članakPU Trebinje: Obećao da će uvesti automobil iz Njemačke, pa izvršio prevaru tešku 12.000 KM
Naredni članakSrbi na sjeveru KiM i danas na protestima; Patrijarh Porfirije u Pećkoj patrijaršiji