Nagle promjene temperature vazduha stresne za organizam

Nagle promjene temperature vazduha, kao što se ove godine desilo, uvijek predstavljaju stresnu reakciju za organizam, naročito za hronične bolesnike, pa je neophodno izbjegavati boravak napolju u najtoplijem dijelu dana i unositi dovoljno tečnosti, izjavio je načelnik Službe Hitne medicinske pomoći u Trebinju Marko Paovica.

– Isto tako nezgodne su promjene temperature i tokom dana, kad se iz klimatizovanih prostorija izađe na sunce, odnosno više temperature, povećava se znojenje, gubitak tečnosti, tako da je i na to potrebno obratiti pažnju – rekao je Paovica za Srnu.

On je dodao da se proteklih dana u Službu Hitne medicinske pomoći u Trebinju javilo nekoliko pacijenata sa glavoboljom, mučninom i sličnim simptomima, ali nije zabilježen veći broj pacijenata sa simptomima toplotnog udara ili sunčanice.

Paovica je dodao da je riječ o nekoliko djece, ali i odraslih sa ovakvim simptomima, što bi se moglo povezati sa toplim vremenom, odnosno toplotnim udarom, ali je moguće da je riječ i o virozi.

Prema njegovim riječima, u periodu visokih temperatura vazduha, ne treba izlaziti napolje između 10.00 i 16.00 časova, kada je temperatura najviša, ali i zračenje sunca.

– Potrebno je unositi dovoljno tečnosti i elektrolita, odnosno soli, u organizam. Svi simptomi koji su vezani za sunčanicu i toplotni udar su slični, a to su vrtoglavica, mučnina, povraćanje, glavobolja, do najtežih oblika kao što je gubitak svijesti – rekao je Paovica.

On je napomenuo da, kad se posumnja da je toplotni udar razlog tegoba koje su nastale, osobu potrebno smjestiti u hladovinu, dati dosta tečnosti, a u slučajevima težih stanja obavezno dovesti pacijenta u Hitnu pomoć.

Prethodni članakSrbi na sjeveru KiM i danas na protestima; Patrijarh Porfirije u Pećkoj patrijaršiji
Naredni članakVučić: Albanski policajci uperili puške u Danila