Sporazumom usklađen koeficijenat radnika sa VSS

Potpisan je novi sporazum o dinamici usklađivanja platnih koeficijenata zaposlenih sa visokom stručnom spremom u oblasti obrazovanja i kulture, koji obuhvata 13.792 radnika. Sporazum će se primjenjivati od 1. januara 2024. godine.

Sporazum su u Banjaluci potpisali ministarka prosvjete i kulture Srpske Željka Stojičić i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Željko Budimir sa predsjednikom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske Draganom Gnjatićem.

U sporazumu je definisano izjednačavanje sedam platnih koeficijenata u rasponu od 20,8 do 23,7 i usklađivaće se sa najnižim platnim koeficijentom VSS u upravi, koji iznosi 24,86 u bruto iznosu, pojasnila je Stojičićeva.

Kako je navela, sporazum obavezuje Vladu i Sindikat da zajedno rade na njegovoj realizaciji.

Budimir je rekao da obrazovanje ima strateški značaj za Srpsku, te da poptisivanje tog sporazuma ukazuje na opredijeljenost Vlade da i u teškim finansijskim prilikama iznalazi sredstva kako bi povećala i izjednačila plate radnicima sa VSS.

Kaže da na ovaj način Srpska pokazuje da je stabilna i finansijski jaka i da može da servisira sve svoje obaveze.

Gnjatić je izrazio zadovoljstvo što je Vlada Srpske našla mogućnost da potpiše Sporazum na osnovu kojeg će određene kategorije radnika dobiti na plati između 67 KM i 100 KM.

– Njegova primjena će biti od 1. januara 2024. godine i očekujemo da se taj proces završi za dvije godine – napomenuo je Gnjatić i dodao da će Sindikat nastaviti da kroz pregovore napravi iskorak i donese boljitak za radnike drugih stručnih sprema.

Prethodni članakCvijanović: Vraćanje optužnice na doradu govori o kredibilitetu Suda i Tužilaštva BiH
Naredni članakMUP i Tužilaštvo HNK formirat će zajedničke istražne timove