MUP i Tužilaštvo HNK formirat će zajedničke istražne timove

Glavni kantonalni tužilac Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, Zdenko Kovač i komesar policije u HNK, Robert Perić danas su potpisali protokol o uspostavi Foruma za saradnju između Kantonalnog tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova HNK – Uprave policije HNK.

Kako je navedeno iz Tužilaštva HNK, protokol je rezultat opredjeljenja obje institucije da ojačaju saradnju s ciljem provođenja proaktivnih istraga u borbi protiv organizovanog kriminala, privrednog kriminala i korupcije, a naročito korupcije visokog nivoa, nedopuštene trgovine drogama, svih oblika nasilja u porodici te oblasti sigurnosti saobraćaja na cestama i drugih složenijih krivičnih djela.

-Saradnja institucija u okviru Foruma podrazumijeva i formiranje zajedničkih istražnih timova, kao i unapređenje sistema razmjene informacija kroz redovne sastanke, organiziranje okruglih stolova, radionica, seminara i ostalih vidova razmjene informacija s ciljem veće transparentnosti u radu, te unapređenje rada i zakonitosti pribavljanja dokaza u provođenju istraga – naveli su iz Tužilaštva HNK.

Potpisnici Protokola će ostvarivati međusobnu saradnju u skladu s odredbama ovog Protokola, ZKP-a FBiH, Zakona o Tužilaštvu HNK, Zakona o unutrašnjim poslovima HNK i Uputstva o postupanju tužilaca i ovlaštene službene osobe u otkrivanju krivičnog djela, počinilaca i provođenju istrage, uz poštivanje međunarodnih sporazuma i odgovarajućeg domaćeg zakonodavstva. Avaz

Prethodni članakSporazumom usklađen koeficijenat radnika sa VSS
Naredni članakPrijedlog za imenovanje Amidžića proslijeđen Predstavničkom domu