Služen parastos banjalučkim bebama; Položeno cvijeće na Spomen-obilježje “Život”

Kod spomenika 12 beba na Novom groblju u Banjaluci danas je služen parastos i položeni su vijenci povodom 30 godina od njihove smrti u Univerzitetskom kliničkom centru usljed nedostatka kiseonika koji nije mogao da bude dopremljen zbog ratnih dejstava.

Parastos su služili sveštenici banjalučke Eparhije.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Cvijeće su položili predsjednik Vlade Radovan Višković, delegacija Narodne skupštine, roditelji 12 beba, savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Milan Torbica, predstavnici Republičke i banjalučke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, delegacija Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka i zamjenik Ombudsmena za djecu Srpske Gordana Rajić.

Nakon parastosa položeno je cvijeća na Spomen-obilježje “Život”, pored zgrade “Pošta Srpske” gdje su prisustvovali i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

Obilježavanje organizuje Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Polaganje cvijeća na Spomen-obilježje "Život" (Foto: RTRS)

Prva beba umrla je 22. maja 1992. godine nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba. Do 19. juna iste godine u Banjaluci je umrlo 12 beba koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim dijelovima Republike Srpske i Srbije.

Trinaesta beba Slađana Kobaš izgubila je bitku za život sa 14 godina, a 14. bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.

Prethodni članakUhapšen šef Službe za zajedničke poslove institucija BiH-Putovao u Beograd 200 puta o trošku države
Naredni članakNEVESINJE SE SPREMA ZA SPASOVDAN: Otvaranje nekoliko velikih infrastrukturnih projekata za slavu Opštine