Uhapšen šef Službe za zajedničke poslove institucija BiH-Putovao u Beograd 200 puta o trošku države

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu uhapsili su danas šefa Službe za zajedničke poslove institucija BiH Dragana Šojića, potvrdila je Srni portparolka SIPA Јelena Miovčić.

Šojić je uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlaštenja, pronevjera, prevara i posluga u službi.

Miovčićeva je navela da je uhapšeni sprovoden u prostorije SIPA da bi se izvršila kriminalistička obrada i ispitavanje u svojstvu osumnjičenog.

Prema nezvaničnim informacijama, provjeravaju se navodi da je Šojić zloupotrebljavao svoju poziciju i lažirao službene putne naloge za privatna putovanja po BiH, ali i Srbiji gdje ima mjesto prebivališta.

Sumnja se da je zloupotrebom položaja oštetio budžet BiH za stotine hiljada maraka.

Prema informacijama medija SIPA je zanimalo ustvari kako je Šojić, koji ima prebivalište u Beogradu, od dana imenovanja na poziciju direktora 2018. godine koristio službeni automobil za putovanje u ovaj grad.

Osim toga, u prijavi stoji i da je Šojić pisao lažne putne naloge za Banju Luku, Mostar i Trebinje i uzimao dnevnice čak od juna 2018. godine, za što postoji brojna dokumentacija.

U prijavi je istaknuto da je Šojić čak 200 puta putovao u Beograd o trošku države. Posebna su priča mućke s nabavkom fiktivnih softvera. Sumnja se da je na ovaj način, putem “jaranskih” firmi koje su radile nadogradnju, budžet oštećen za više stotina hiljada maraka.

U prijavi se navodi da Šojić svakog četvrtka putuje u Beograd, u kojem se nalazi njegova porodica. No, u te svrhe koristi službeno vozilo. Za skoro četiri godine potrošio je desetine hiljada KM narodnog novca. U Sarajevu se zadrži svega tri dana.

Prethodni članakŠta je uzrok enormne cijene peleta: Poremećaji na tržištu ili profiterstvo?
Naredni članakSlužen parastos banjalučkim bebama; Položeno cvijeće na Spomen-obilježje “Život”