NEVESINJE SE SPREMA ZA SPASOVDAN: Otvaranje nekoliko velikih infrastrukturnih projekata za slavu Opštine

Opština Nevesinje i Saborni hram Vaznesenja Gospodnjeg obilježiće 2. juna krsnu slavu Spasovdan. Ove godine slava se obilježava svečanije nego inače i sa više entuzijazma, jer je u Nevesinju završeno nekoliko projekata od velike važnosti za život opštine.

Načelnik Opštine Nevesinje Milenko Avdalović u razgovoru za Topportal.info kaže da će na Spasovdan, pored liturgije i litije gradskim ulicama, biti otvorena potpuno rekonstruisana zgrada Doma kulture gdje su smješteni Muzička škola, Galerija i Narodna biblioteka. Ovaj objekat rekonstruisan je novcem Vlade Srbije u iznosu od preko 500.000 maraka.

„Zgrada je bila značajno uništena zemljotresom u novembru 2019. Dobili smo potpuno novi objekat zahvaljujući Vladi Srbije koji je sada stabilan, uredan, moderno opremljen sa zatvorene dvije terase koje nisu služile ničemu. Sada imamo dovoljno prostora i za Muzičku školu, Galeriju i Biblioteku. U  sklopu ove zgrade nalazi se i Spomen soba i nju ćemo otvoriti za Dan brigade 16. juna“, kaže Avdalović.

Nakon zemljotresa u novembru 2019. srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obećao pomoć za rekonstrukciju objekata u Nevesinju 

Napominje i da je novcima Vlade Srbije sa oko 250.000 maraka urađena rekonstrukcija vrtića Sveta Evgenija carica Milica gdje se javila potreba za proširenjem zbog povećanog broja djece. Sada je stvoreno 150 kvadrata korisnog prostora.

„Rekonstruisali smo i malu školu koja je bila poklon UNESCO-a iz 1995. i  promijenili smo otvore na staroj zgradi Gimnazije. Tu je uloženo takođe oko 250.000 maraka“, kaže Avdalović.

Na Spasovdan će biti otvoren i prečistač vode, odnosno fabrika vode na jezeru Alagovac. Projekat je vrijedan oko 3 miliona maraka i zajedno su ga finasirali Opština Nevesinje, Vlada Republike Srpske i Evropska investiciona banka kreditnim sredstvima. Vlada Republike Srpske je uložila oko 1,1 miliona maraka, a Slovenska agencija za međunarodnu saradnju sa 30.000 evra, jer je  njihovo preduzeće radilo prečistač, a oni inače pomažu projekte.

„Ovo je veoma značajan projekat za Nevesinje, možda i najznačajniji zato što će omogućiti dvojako napajanje Nevesinja  vodom. Pored izvorišta Udbina koje smo riješili krajem 2018. godine u ljetnim mjesecima smo imali nedostatak vode, a  sada ćemo tokom cijele godine imati potpuno čistu i ispravnu vodu sa jezera Alagovac.  Nadam se da i u najsušnijim ljetima Nevesinje više neće imati problema sa vodosnabdijevanjem čistom i pitkom vodom“, poručuje Avdalović.

Na slavi Opštine očekuju se visoki zvaničnici iz Republike Srpske i Srbije.

„Ove godine će Spasovdan i Nevesinju biti i lijep, uspješan i radostan“, poručuje Avdalović.

Avdalović naglašava da i nakon Spasovdana kreće etapa gradnje i obnove opštine.

Prema njegovim riječima raspisan je tender za kanalizaciju za prigradska naselja Donja Šehovina, Šajbe i Miljevac. Vrijednost ovoga projekta je oko 450.000 maraka i trenutno se čeka da se završi žalbeni procesi i da se nastavi sa radovima.

„Ovih dana raspisujemo tender i za infrastrukturne projekte uglavnom puteve i oko stotinjak hiljada će ići ponovo u školske objekte. Vrijednost ukupne investicije je oko  dva miliona maraka i očekujemo da se sve završi do jeseni. Kada su u pitanju infrastrukturni projekti napominjem da se radi o gradskim i prigradskim cestama i seoskim putevima“, kaže Avdalović.

Na kraju naglašava da je mnogo toga urađeno u Nevesinju zadnjih godina zahvaljujući pomoći Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske. Podsjeća da su investicije od novca Vlade Srbije ostvarene u iznosu od šest miliona maraka u 2021. i 2022.  Osim toga, značajne su i investicije koje se plaćaju novcima Vlade Republike Srpske, kao i sredstvima budžeta opštine.

„U potpunosti smo stabilizovali budžet opštine, otvorili smo investicije u infrastrukturnim  projektima koji su nam bili veliki problem pogotovo  u izbjegličkim naseljima i novoformiranim naseljima gdje smo najveći broj ulica i pristupnih puteva planirali završiti, a radiće se dosta i u seoskim područjima, neke ulice u gradu…Nevesinje sigurno spada u gardove u koje se najviše investiralo u posljednjim godinama u infrastrukturne projekte“, zaključuje Avdalović.

 

Prethodni članakSlužen parastos banjalučkim bebama; Položeno cvijeće na Spomen-obilježje “Život”
Naredni članakSavjeti za mobilni internet u inostranstvu- m:tel roming Net; Budite online i u sezoni godišnjih odmora