Sijarto: Učinićemo sve da ovaj dio Evrope bude uspješan

Danas je na Sajmu privrede Mostaru otvoren Nacionalni štand zemlje partnera Mađarske koji je na 350 kvadratnih metara postavljen u paviljonu 1 mostarskog sajma.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijarto na otvorenju štanda rekao je da Mađarska u kratkom vremenu od parlamentarnih izbora ima priliku izraziti privrženost izgradnji daljnjih dobrih odnosa sa zemljama na zapadnom Balkanu.

– Čović (Dragan) me nazvao prije dva mjeseca i zamolio da 5. aprila budem u Mostaru. Ja sam odgovorio da će 3. aprila odlučiti mađarski birači hoću li biti prisutan ovdje, ali sam za svaki slučaj obećao. Nadao sam se da će me u tom mom obećanju oni podržati tako da sam, zahvaljujući njima i Ćovića, danas ovdje, rekao je Sijarto.

Po njegovim riječima, mađarska su preduzeća na mostarskom sajmu predstavljena na 350 kvadratnih metara.

– Nadam se da će njihovo prisustvo još više ojačati i proširiti našu ekonomsku saradnju sa zemljama zapadnog Balkana… Sa svoje strane obećavam srpskim, bošnjačkim i hrvatskim prijateljima da ćemo našu saradnju u budućnost zasnivati na međusobnom poštovanju te učiniti sve da ovaj dio Evrope bude uspješno područje – poručio mađarski ministar.

Uz njega, Nacionalni štand su otvorili i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Ćović te direktor Hungarien Export Promotion Agency (HEPA) Kristof Szabo.

Čović se zahvalio predsjedniku Vlade Mađarske Viktoru Orbanu, izrazivši uvjerenje da će zajednička suradnja ove dvije zemlje jačati.

Takođe je naveo kako su predsjednici vlada Srbije i Hrvatske Ana Brnabić i Andrej Plenković veliki prijatelji Bosne i Hercegovine.

– Oni danas zajedno čine i političku i ekonomsku porodicu, koja nam može biti veliko ohrabrenje da napravimo još jedan snažan iskorak i prema Evropskoj uniji i prema stabilnosti u Bosni i Hercegovini, ali primarno prema političkoj dimenziji koja nam je nužna da bi imali jednu korektnu socijalnu politiku unutar same Bosne i Hercegovine – poručio je Čović.

Prethodni članakBrnabić: Aerodrom u Trebinju biće koristan za cijeli region
Naredni članakPLENKOVIĆ APELOVAO DA HRVATI I BOŠNJACI OBNOVE SAVEZNIŠTVO