PLENKOVIĆ APELOVAO DA HRVATI I BOŠNJACI OBNOVE SAVEZNIŠTVO

Premijer Hrvatske Andrej Plenković pozvao je danas uputio je danas iz  Mostara apel liderima Hrvata i Bošnaka u BiH da obnove savezništvo I partnerstvo kako bi došli do dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

‘’Kuća se gradi od temelja. BiH je zemlja konstitutivnih naroda i svih ostalih građana. Taj koncept je tu i on je važeći. On je prepoznat u Strateškom kompasu koji je usvojila EU”, kazao je Plenković na otvaranju Međunarodnog sajma privrede u Mostaru.

Zatim je ponovo pozvao na to da Hrvati budu “legitimno zastupljeni”.

“Sve radimo s prijateljstvom i dobronamjerno. Vodimo računa da prijatelj može otvoreno kazati koje su to poteškoće i kako ih prevladati. Potrebno je napraviti iskorak da Hrvati budu legitimno zastupljeni. To je apel prijatelja i zemlje koja je spremna učiniti da BiH dobije što prije kandidatski status za članstvo u EU”, zaključio je Plenković.

On je poručio da je strateški cilj Hrvatske jačati saradnju s BiH. ”Zainteresovani sm da se ne prolongira kriza u BiH I da sve institucije funkcionišu’’, kazao je Plenković.

Govorio je o ekonomskim odnosima Hrvatske i BiH navodeći da je privredna razmjena 2021. iznosila 2,6 milijardi evra. ”Direktna hrvatska ulaganja su 1,4 milijarde evra. Hrvatska je drugi investitor u BiH nakon Austrije”, naglasio je.

On je istakao da je na mostarskom sajmu prisutno 68 hrvatskih komapnija.

Prethodni članakSijarto: Učinićemo sve da ovaj dio Evrope bude uspješan
Naredni članakGradonačelnik Kordić na otvaranju Sajma: Želimo da Mostar bude poželjno mjesto za život