Šeranić u Nevesinju razgovarao o unapređenju zdravstvene i socijalne zaštite

Ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić danas je u Nevesinju razgovarao o unapređenju zdravstvene i socijalne zaštite stanovnika Nevesinja sa načelnikom Opštine Nevesinje Milenkom Avdalovićem, direktorom Doma zdravlja Nevesinje Žarkom Tamindžijom, zamjenikom direktora Milosavom Uljarevićem, direktorom Centra za socijalni rad Goranom Ivkovićem i predsjednikom Skupštine opštine Nevesinje Momčilom Vukotićem.

Šeranić je nakon sastanka rekao da se radi o uobičajenim posjetama kada se razgovara o zdravstvu i socijalnoj zaštiti i stanju u zdravstvenim i socijalnim ustanovama.

Rekao je da u odličnim uslovima funkcionišu Dom zdravlja Nevesinje i Centar za socijalni rad i da se u saradnji sa republičkim organima osigurava sve po pitanju zdravstvene i socijalne zaštite.

Šeranić kaže da ima i izazova, ali da je ulazak Doma zdravlja Nevesinje u trezorski način poslovanja pokazao da se radi o ozbiljnoj ustanovi koja može biti primjer svima.

Razgovaralo se o daljem razvoju kapaciteta Centra za mentalno zdravlje u Nevesinju i o novim uslugama.

„Na bazi sljedećih razgovora je proširenje kapaciteta Bolnice zajedno sa Domom zdravlja u oblasti palijativne njege. Nisam znao da postoji mogućnost obrazovanja medicinskog kadra ovdje i to je dobrodošlo u smislu stvarni o kojim ćemo dalje pričati. Treća tema o kojoj smo govorili je rad sestara u lokalnoj zajednici s obzirom da je opština velika i da postoji potreba djelovanja u udaljenim selima. Dao sam im informaciju kako da se to planira i na koji način izvesti“, rekao je Šeranić.

Prokomentarisao je da ma izazova, ali da nisu krupni. Razgovaralo se i o funkcionisanju Udruženja „Moja nada“ i o njihovoj ulozi u zajednici, te je poručeno da će se pokušati pomoći tom udruženju da još bolje radi.

Načelnik Opštine Nevesinja Milenko Avdalović rekao je da se razgovaralo o mnogo tema.

„Mi imamo oko 13 hiljada stanovnika, ali smo po veličini jedna d najvećih opština i organizacija zdravstvene zaštite je veoma kompleksna. Imamo udaljenih sela gdje je teško putovati i direktori su naveli primjere iz kojih se vidi da svakodnevno moraju prevoziti pacijente do Doma zdravlja ili do Trebinja i izražena je potreba za sanitetskim vozilom“, rekao je Avdalović.

Dodaje i da se potrebe Centra za socijalni rad multipliciraju, povećava se broj starijih i nemoćnih i svake godine imaju drastično povećanje na socijalnim davanima.

„Do sada stižemo i nadam se da ćemo i ubuduće. Izražena je i spremnost za pomoć udruženju Moja nada i to nas raduje“, poručio je Avdalović.

Kada je u pitanju Udruženje Moja nada razmišljalo se da pređe u javnu ustanovu, ali to bi podrazumijevalo da se zaposli još 4 čovjeka što bi povećalo uveliko troškove.

 

 

Prethodni članakU Nevesinju sutra obilježavanje 149 godina od početka ustanaka u Hercegovini
Naredni članakMinistar Šeranić: Bolnica Nevesinje primjer ostalim zdravstvenim ustanovama