Ministar Šeranić: Bolnica Nevesinje primjer ostalim zdravstvenim ustanovama

Bolnica Nevesinje primjer je kako se požrtvovanošću, ljubavlju prema poslu i nesebičnošću prave čuda i kako se jedna mala bolnica pretvara u mjesto u kome rješenje za svoje brige vide građani ne samo Hercegovine , već i cijele Srpske i šire.

O ovoj maloj instituciji velikog srca već mnogo puta se pisalo,  a danas se došao u to uvjeriti i ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić koji je prije izvjesnog vremena svoju majku prepustio u ruke nevesinjskog medicinskog osoblja i nije požalio.

Ministar Šeranić zahvalio se direktoru Bolnice Nevesinje Veliboru Milivojeviću i svim radnicima koji sa velikim trudom i entuzijazmom rade.

„Ovo je jedna bolnica koja sa aspekta znanja i stručnosti i uz pomoć velikih stručnjaka koji dolaze iz okruženja daju dobar primjer drugim zdravstvenim ustanovama“, rekao je Šeranić.

Kako bi usluga bila još bolja, a pacijenti zadovoljniji Šeranić i Milivojević razmijenili su niz informacija i projekata.

U fokusu je svakako bio razvoj palijativne njege u Bolnici Nevesinje čime bi se osigurala kvalitetna palijativna njega u cijelom istočnom i južnom dijelu Republike Srpske. Ministar pojašnjava da bi centar palijativne njege za sjever i zapad Srpske bila Bolnica Gradiška, a za jug i istok Bolnica Nevesinje. Za razvoj ove oblasti Bolnica Nevesinje već je osigurala projekt rehabilitacije prostora, a danas se razgovaralo o razvoju kadra za što će biti potrebna i subspecijalizacija iz intenzivne medicine.

Šeranić je pojasnio da je sa Milivojevićem razgovarao i o razvoju patologije u bolnici koja je sada sa aspekta hirurškog i ginekološkog dijela neophodan.

„Sa druge strane to je potrebno i sa republičkog aspekta zbog budućih skrining programa na različite vrste malignih oboljenja. Tu trebaju kapaciteti, a ideja direktora da se ovdje razvija je podržana i krenućemo čim prije i tu je i jedna specijalizacija“, rekao je Šeranić.

Bilo je govora i o proširenju kapaciteta pedijatrije, a Šeranić je obećao da će Bolnica Nevesinje i u toj oblasti dobiti podršku.

„Razgovarali smo i vezano za poreska dugovanja i mogućnosti da se izmire ima i tu planova i to nam je pod nadzorom.  Ovo je bolnica koja radi dobro i pruža dobro usluge i o tome pričaju građani. Finansijski dobro stoje i upravljaju dobro“, rekao je Šeranić.

Na pitanje hoće li nova bolnica u Trebinju skrenuti pažnju na sebe Šeranić je kazao da će svaka ustanova koja dobro radi imati podršku.

„Ova bolnica će opstati i moći da radi pojedine usluge u nekim segmentima. Neće abdomenalna hirurgija smetati Trebinju i da razviju isti segment rada. Dok imamo kvalitetne usluge i kvalitetan segment neće uticati jedni na druge“, poručio je Šeranić.

Direktor Bolnice Nevesinje Velibor Milivojević kazao je da je zahvalan Šeraniću što se interesuje za rad ove medicinske ustanove i svih drugih ustanova i radi sve da zdravstvena zaštita bude bolja i da se razvija.

„Ove godine navršava se 10 godina od kada je bolnica smještena u ovoj novoj zgradi. Ona je postojala i ranije, ali ovih deset godina smo ovdje.  Mi smo ponosni na tih 10 godina i to je kruna svega što je rađeno i prije na ljudskim resursima i svemu što je urađeno. Zahvaljujući Mihajlu Labalu a onda i sredstvima Republike Srpske i opremljena…U ovih 10 godina uspjeli smo sve što smo zacrtali a najveći uspjeh nam je što imamo zadovoljne pacijente“, rekao je Milivojević.

Kaže da se ova zdravstvena ustanova iz godine u godinu može pohvaliti sve većim brojem pacijenata, zdravstvenih radnika i izvedenih zahvata.

„Da bi smo takav trend zadržali Vlada Srpske nam uvijek stoji na raspolaganju i podržavaju sve ono što tražimo da bi bili bolji u našem poslu“, priča Milivojević.

Kaže da se razgovaralo i o kratkoročnim i dugoročnim projektima kako bi se mogao zadržati korak kojim se krenulo ali i da se prošire usluge i uvode inovacije koje su trend u svijetu.

„Hvala ministru na razumijevanju. Našao sam optimizam kod njega da radimo u kraćem roku neke projekte koji će značiti i za zdravstvenu zaštitu i za ovu opštinu jer opstanak i razvoj ovakve ustanove mnogo znači i za opstanak opštine“, poručuje Milivojević.

NA pitanje šta je to što privlači sve veći broj pacijenata u nevesinjsku bolnicu kaže da je za njih dobro jer je zdravstvo Republike Srpske ustrojeno tako da pacijent može da bira gdje će se liječiti.

„Na našu sreću a kao rezultat našeg truda ti pacijenti izaberu bolnicu u Nevesinju. Nerijetki su slučajevi da se ovdje liječe pacijenti ne samo iz Hercegovine već i iz cijele Republike Srpske a zahvaljujući svemu onome što radimo sa zdravstvenim slučajevima na planu hirurgije i ginekologije nerijetki su pacijenti koji dolaze iz Federacije, Crne Gore ili okruženja. To je ono sa čime se ponosimo. To je naša najbolja reklama i ono sa čime se ponosimo najviše“, kaže Milivojević.

Ministar Šeranić na kraju je obišao sve odjele nevesinjske bolnice i popričao sa pacijentima. Kaže da su utisci pacijenata nestvarni.

U utiske pacijenata mogli su se uvjeriti i novinari koji su bili danas u nevesinjskoj bolnici. Ljiljana Lemez iz Istočnog Sarajeva, inače ljekar u penziji, kaže da je ovu bolnicu izabrala zbog specifičnosti zahvata koji je radila. Kaže da je prezadovoljna tretmanom, ponašanjem ljekara i medicinskog osoblja.

„Nemam riječi za njihovu požrtvovanost“, zaključila je na kraju Lemez.

Prethodni članakŠeranić u Nevesinju razgovarao o unapređenju zdravstvene i socijalne zaštite
Naredni članakDodik: Tri Nevesinjske puške potvrda više da srpski narod nikada nije i neće pristati da bude sluga okupatora