U Nevesinju sutra obilježavanje 149 godina od početka ustanaka u Hercegovini

U Nevesinju će sutra biti obilježeno 149 godina od početka ustanaka u Hercegovini, rekao je pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Nebojša Vidaković.

Vidaković je rekao da se ovo značajno obilježavanje odnosi na tri ustanka Srba u Hercegovini protiv različitih okupatora i poznati su kao Prva, Druga i Treća Nevesinjska puška.

Prva Nevesinjska puška označila je početak ustanka podignutog u mjestu Krekovi u opštini Nevesinje 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti.

– Za razliku od prethodnih ustanaka, ovaj je dobio izrazito nacionalnu i političku dimenziju i pokrenuo je niz događaja na području čitavog Balkana i šire i nazvan je Velika istočna kriza. Epilog toga je Balkanski kongres koji je održan 1878. godine na kojem su Srbija i Crna Gora dobile međunarodno priznanje i nezavisnost – rekao je Vidaković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da je djelovljnje austrougarskog okupatora pokrenulo Drugu Nevesinjsku puška, poznatiju kao Uloški ustanak.

Izbila je u noći 10. na 11. januar 1882. godine napadom oko 1.000 naoružanih ustanika na austrougarsku žandarmerijsku stanicu u Ulogu zbog donošenja takozvanog Vojnog zakona o obaveznom služenju vojske mladića iz BiH.

Nevesinjska antifašistička puška predstavlja oružani otpor srpskog naroda u Hercegovini protiv NDH.

– Ustaške vlasti odmah su pokušale da eliminišu sve ugledne Srbe i za borbu sposobne hercegovačke Srbe znajući da je to narod i prostor koji će se veoma brzo pobuniti protiv zla i nepravde – rekao je Vidaković.

Dodao je da su ustaše na ovaj način željeli da praktično sprovedu svj genocidni plan.

Sutrašnji događaj organizuju odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Prethodni članakVlado Đajić nosilac liste SNSD-a u Banjaluci
Naredni članakŠeranić u Nevesinju razgovarao o unapređenju zdravstvene i socijalne zaštite