SDA HNK PORUČILA: PUNA PODRŠKA IZGRDANJI CENTRA ”MEVLANA” U MOSTARU

 

Kantonalna organizacija Stranke demokratske akcije HNK, kao najjači politički subjekat bošnjačkog naroda na području Hercegovine, izražava punu institucionalnu podršku izgradnji Interkulturnog centra „Mevlana“ u Mostaru, saopšteno je iz KO SDA.

”Evidentno je da ovaj projekt u svom nazivu i ideji promoviše vrijednosti kulturno-civilizacijskog nasljeđa, poštivanja različitosti i multikulturalnost. Sve navedeno promoviše mir i sigurnosti, kao i temeljna prava i slobode, što predstavlja osnove Evropske unije.

Opredijeljenost za evropske integracije kojima teže predstavnici svih naroda koji žive u Bosni i Hercegovini najjednostavnije se mogu iskazati i dokazati u Mostaru. I to upravo u vrijeme kada BiH treba napraviti reforme koje bi omogućile otvaranje pregovora za punopravno članstvo u Evropskoj uniji”, navode iz SDA.

Oni podsjećaju da u gradu koji je pretrpio ogromna razaranja svih oblika treba graditi institucije koje promovišu povezivanje i inkluzivnost. Ekskluzivitet jednog naroda, na štetu drugih koji žive u Mostaru, ne može voditi izgradnji stabilne i prosperitetne Bosne i Hercegovine.

”Kao ravnopravan politički subjekat u Gradskom vijeću Mostara legitimno tražimo od Grada Mostara da svojim primjerom isključi sve oblike paralelizama i isključivosti. Smatramo da jedan od osnovnih postulata Mostara mora biti povezivanje, a ne ograničavanje bilo kojeg naroda u realizaciji potreba i nepobitnih prava koja imaju. Istrajavaćemo na jednakopravnosti, početnoj evropskoj vrijednosti koja ne smije biti uskraćena nikome.

Podsjećamo da je osnovna ideja evropske uprave u Mostaru nakon prestanka sukoba bila upravo da Centralna zona u svojoj osnovi mora biti mjesto susreta svih naroda, interaktivno multikulturalno mjesto koje će biti nukleus daljeg razvoja grada. Zbog toga Gradska uprava Mostara projekt Interkulturnog centra „Mevlana” treba shvatiti kao kompromisno rješenje Islamske zajednice Mostara, te treba ponuditi rješenje Centralne zone grada koje uključuje sve narode koji žive u Mostaru na jednakim osnovama.

Kantonalna organizacija Stranke demokratske akcije HNK će u svim segmentima svog djelovanja i na svim nivoima čvrsto zastupati stavove po kojima Mostar  mora biti ogledalo evropske Bosne i Hercegovine. Suprotni stavovi navedenim evropskim vrijednostima nikada neće dobiti našu podršku”, naveli su iz SDA.

Mostarsko Muftijstvo juče je saopštilo da je u centralnoj gradskoj zoni pored Hrvatskog narodnog kazališta postavilo tablu za izgradnju Interkulturnog centra „Mevlana“.

Jutros je tabla porušena i išarana. 

Prethodni članakPorušena i išarana tabla centra “Mevlana”
Naredni članakSDA MOSTAR: Pozivamo gradonačelnika Mostara na više uvažavanja i razumijevanja prema Islamskoj zajednici