Porušena i išarana tabla centra “Mevlana”

Nakon što je juče u Mostaru postavljena gradilišna tabla s izgledom projekta Interkulturnog centra ”Mevlana” kojom je najavljen naum Islamske zajednice Mostar da na lokalitetu Lakišića harema gradi ovaj objekat, tabla je srušena i išarana.

Na tabli je navedeno da je naručitelji projekta Medžlis Islamske zajednice Mostar i Muftijstvo mostarsko i da je rok za izvođenja radova od 2024. do 2025. godina.

Ova ideja naišla je na protivljenje dijela hrvatske javnosti u Mostaru i dijela gradske administracije.

Juče su na čin postavljanja table na ‘spornom’ mjestu gdje se inače gradi Hrvatsko narodno kazalište, reagovali iz Grada Mostara, te su naveli da se radi ”o provokaciji i protivpravnim radnjama”.

”Na ovoj lokaciji Grad Mostar nije izdao niti je u proceduri izdavanja dozvola za objekt čiji naziv je vidljiv na protivpravno postavljenoj tabli. Daljnje radnje će biti poduzete kako bi se nelegalna tabla uklonila s lokacije gradskog parkinga”, rečeno je iz gradske administracije.

Osim Grada Mostara, na službenom Facebook profilu GO HDZ BiH Mostar objavljeno je još jedno reagovanje s pitanjem: ”Zašto smeta napredak Mostara?”

”U vremenu kada Mostar doživljava i proživljava ekonomski, kulturni, socijalni i svaki drugi napredak, nejasno je da nekome može smetati takav rezultat pa Mostar stalno vuče natrag! Ako je takva aktivnost i stavljena u svrhu i cilj predizborne ili unutarstranačke kampanje, onda zabrinutost može biti i veća jer postavlja pitanje je li to nečiji program i viđenje budućnosti i napretka?”, saopštili su iz GO HDZ BiH Mostar na društvenim mrežama.

Također, u subotu je stiglo i službeno saopštenje MIZ Mostar u kojem su kazali da je na sjednici Skupštine MIZ Mostar jednoglasno usvojen zaključak o prihvaćanju idejnog rješenja novog koncepta Interkulturnog centra ”Mevlana” na lokalitetu Lakišića harema koji izradio Projektni biro Modular d.o.o., te je obavezan Izvršni odbor da od nadležnih gradskih organa zatraži urbanističko tehničke uslove za početak gradnje ove zgrade.

U pojašnjenjima ideje zastupnicima Skupštine muftija je kazao kako se do ovog rješenja došlo nakon višegodišnjih napora i razgovora s predstavnicima domaćih vlasti i predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

”Lokalitet Lakišića harema je lokalitet na koji, s aspekta istorije, tradicije, civilizacije, kulture, morala pravo polaže Islamska zajednica (IZ), ali je to i lokalitet koji se nalazi u centralnoj zoni Grada Mostara i nije samo pitanje IZ i mostarskog muftije. To je svebošnjačko nacionalno pitanje. Smatramo da je koncept Interkulturnog centra ”Mevlana” kompromisno rješenje za grad Mostar, ispod kojeg Bošnjaci u Mostaru ne mogu dalje ići”, rekao je muftija mostarski.

Naime, radi se o lokaciji zbog koje su ranije više puta reagovali iz Medžlisa IZ Mostar i zbog koje je održano niz protesta, s tvrdnjama da se radi o ”nelegalnoj gradnji zgrade HNK na nekadašnjem lokalitetu Lakišića harema”.

Nakon više održanih protesta situacija se naizgled smirila.

 

Prethodni članakPetrušev otvoreno po povratku iz NBA “Bio sam kolateralna šteta, igranje tamo nije mjerilo kvaliteta”
Naredni članakSDA HNK PORUČILA: PUNA PODRŠKA IZGRDANJI CENTRA ”MEVLANA” U MOSTARU