NOVA TRVENJA U MOSTARU- Postavljena tabla izgradnje centra Mevlana, Grad odgovara: To je provokacija

U Mostaru, na lokaciji oko koje se mnogo pisalo i govorilo u proteklom periodu, a gdje se trenutno gradi nova zgrada Hrvatskog narodnog kazališta – postavljena je tabla s izgledom projekta Interkulturnog centra ”Mevlana”.

Ovaj potez među bošnjačkom javnosti je predstavljen kao kompromisno rješenje, budući da Bošnjaci u Mostaru godinama insistiraju na prvljenju islamskog centra na toj lokaciji, dok hrvatska strana smatra da se radi o još jednoj provokaciji Bošnjaka.

Kao naručilac projekta navedeni su Muftijstvo mostarsko i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Mostar, a kao period izvođenja radova je ova i naredna godina.

Postavljanje ove table na lokalitetu nekadašnjeg Lakišića harema označava svojevrsnu uvertiru za pokretanje nove procedure od strane IZ Mostar prema gradskim vlastima za izgradnju interkulturnog centra.

To je, definisano i zaključkom koji je jednoglasno usvojen na današnjoj Skupštini MIZ-a Mostar, gdje je na prijedlog mostarskog muftije, Salema ef. Dedovića prihvaćeno idejno rješenje novog koncepta Interkulturnog centra „Mevlana“.

– Skupština je obavezala Izvršni odbor da od nadležnih gradskih organa zatraži urbanističko-tehničke uslove za početak gradnje ove zgrade. Na ovaj način prvobitna ideja izgradnje zgrade Islamskog kulturnog centra preinačena je u izgradnju centra „Mevlana“. Sa ovim rješenjima u narednim danima s projektom će bit upoznati svi džemati na području Medžlisa IZ Mostar, piše Avaz.

U pojašnjenjima ideje zastupnicima Skupštine, muftija je kazao kako se do ovog rješenja došlo nakon višegodišnjih napora i razgovora sa predstavnicima domaćih vlasti i predstavnicima međunarodne zajednice u našoj zemlji.

– Lokalitet Lakišića harema je lokalitet na koji, s aspekta istorije, tradicije, civilizacije, kulture, morala pravo polaže IZ, ali je to i lokalitet koji se nalazi u centralnoj zoni Grada Mostara i nije samo pitanje IZ i mostarskog muftije. To je svebošnjačko nacionalno pitanje. Smatramo da je koncept Interkulturnog centra „Mevlana“ kompromisno rješenje za grad Mostar, ispod kojeg Bošnjaci u Mostaru ne mogu dalje ići – pored ostalog je istakao muftija.

Iz MIZ-a su pojasnili da je interkulturni centar „Mevlana“ baziran na baštini koju Mostar ima više stoljeća, a zasniva se na izučavanju Rumijeve Mesnevije.

– Katedru Mesnevije u Mostaru je utemeljio Derviš-paša Bajezidagić. Sam koncept Mesnevije je koncept inkluzivnosti, povezivanja, ljubavi i mirotvornosti. Mi na tom mjestu nudimo takav koncept, nasuprot zatvorenom i isključivom konceptu koji je ponuđen sa zgradom Hrvatskog narodnog kazališta. Koncept Kazališta, kako je predstavljen, je politički- hegemonistički zatvoren koncept – kazao je muftija.

Projekat „Mevlana“, dodao je, dobio je punu podršku međunarodnih zvaničnika, koji će podrškom ovom projektu ponovo skrenuti fokus svog djelovanja na stvarnu integraciju Mostara i države Bosne i Hercegovine.

Grad Mostar : Ovo je provokacija

Na postavljanje ove table reagovali su odmah iz gradske administracije Mostara.

”Ovakav oblik djelovanja je klasičan primjer provokacije i protivpravnih radnji. Na ovoj lokaciji Grad Mostar nije izdao niti je u proceduri izdavanja dozvola za objekt čiji naziv je vidljiv ma protivpravno postavljenoj tabli. Daljnje radnje će biti poduzete kako bi se nelegalna tabla uklonila s lokacije gradskog parkinga”, rečeno je za Bljesak.info iz Grada Mostara.

Naime, radi se o lokaciji zbog koje su ranije više puta reagovali iz Medžlisa IZ Mostar i zbog koje je održano niz protesta, s tvrdnjama da se radi o ”nelegalnoj gradnji zgrade HNK na nekadašnjem lokalitetu Lakišića harema”.

Protesti su prestali nakon sastanka muftije Dedovića i gradonačelnika Mostara Maria Kordića.

Kordić je ranije izjavio kako se oko ovoga pitanja nepotrebno podižu tenzije u Mostaru te je ustvrdio kako nema ništa sporno oko gradnje zgrade HNK Mostar.

Prethodni članakKošarac: Bez određivanja datuma za pregovore, sve drugo je foliranje
Naredni članakMostar: Let za München i Veronu utorkom i petkom, za Rim i Bari četvrtkom i nedjeljom