Runić: Srbi iz povratničkih opština u Federaciji BiH opet idu u izbjeglištvo

Život dostojan čovjeka u 21. vijeku u Drvaru sebi mogu da priušte rijetki, a ovo mjesto je kolateralna šteta Dejtonskog mirovnog sporazuma jer su mu oduzeti trećina teritorije i nadležnosti upravljanja mnogobrojnim prirodnim bogatstvima, rekla je načelnik opštine Drvar Dušica Runić.

Runićeva je navela da Srbi iz povratničkih opština u Federaciji BiH nerijetko opet idu u izbjeglištvo kako bi mogli prehraniti porodice, jer iako su se vratili na ognjište nisu uspjeli naći adekvatno zaposlenje i obezbijediti egizstenciju.

– Život dostojan čovjeka mogu sebi da priušte rijetki zaposleni u šumariji ili još rjeđe u kantonalnim institucijama. Zaposleni u lokalnim institucijama koje se finansiraju iz opštinskog budžeta teško žive, platu čekaju i po nekoliko mjeseci, jer je punjenje budžeta otežano lošom raspodjelom javnih prihoda sa viših nivoa vlasti i slabom platežnom moći građana – rekla je Runićeva.

Ona je dodala da fizički sposobniji Drvarčani tokom sezone zarade na nekoj od lokalnih pilana koje su uglavnom u vlasništvu Hrvata ili privremeno odsele u susjednu Hrvatsku.

Prema njenim riječima, u Drvaru se rijetko gradi, pa opština nema prihoda ni od legalizacije objekata.

– Opštinska administracija je tek odnedavno uvela plaćanje lokalnih komunalnih naknada, ali je dinamika naplate spora i otežana jer je broj stanovnika u stanju socijalne potrebe nesrazmjerno veliki u odnosu na ukupan broj stanovnika – objasnila je Runićeva.

Ona je ocijenila da je Drvar kolateralna šteta Dejtonskog mirovnog sporazuma jer su mu oduzeti trećina teritorije i nadležnosti upravljanja mnogobrojnim prirodnim bogatstvima – šumom i vodom, dodajući da ima izuzetno lošu putnu infrastrukturu i povezanost sa susjednim opštinama.

– Nema asfaltiranog puta ni prema Glamoču, ni prema Republici Srpskoj preko Istočnog Drvara, niti prema Bihaću u Unsko-sanskom kantonu kojem je pripalo nekadašnjih 13 drvarskih sela – objasnila je Runićeva.

Ona je navela da u Drvaru danas živi oko 4.000 stanovnika dok je prije rata bilo 18.000.

Runićeva je poručila da je podrška Livanjskog kantona i FBiH nedovoljna za opstanak i ostanak povratnika u Drvar.

Za četvrtak, 21. septembra, zakazana je hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi poslanici trebali da razmatraju prijedlog mjera i aktivnosti na poboljšanju bezbjednosti povratnika u BiH.

Grupa bošnjačkih poslanika zatražila je da Predstavnički dom razmatra, kako su forumulisali, “učestale napade na povratnike” na teritoriji Republike Srpske i prijedlog mjera i aktivnosti na poboljšanju njihove bezbjednosti u cijeloj BiH.

Prethodni članakAkcija Overdose II: MUP-ovi RS i KS više pretrese na više lokacija
Naredni članakSavjet ministara: O privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu