Ranka Mutevelić postavila izložbu: ”Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970. – 1992”

 

”Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970. – 1992” -Pod ovim naslovom 19. 9. u 19:30 časovau Galeriji kraljice Katarine Kosača biće otvorena retrospektivna izložba čiji je autor Ranka Mutevelić. 

Ova značajna izdavačka kuća, poznata po svojim bibliofilskim izdanjima visokog estetskog nivoa i grafičkog umijeća kao i čistoti jezika dobitnica je brojnih nagrada na međunarodnim i domaćim sajmovima knjiga. Osnovana je 12.9.1970. Na osnivačkoj skupštini za predsjednika je izabran Avdo Humo, za potpredsjednike Mak Dizdar, Nika Miličević i Čedo Kisić, a Skender Kulenović za predsjednika Izdavačkog savjeta. Za glavnog urednika i upravnika izabran je Ihsan Ico Mutevelić. Osnivači su utemeljitelji.

U toku 22 godine postojanja Prva književna komuna je sarađivala sa najvećim imenima iz oblasti književnosti, likovne umjetnosti, nauke.  Njene knjige su brzo postale prepoznatljive. Gradimir Gojer je napisao: to je bilo vrijeme kad su „cvjetale“ lijepe knjige, a bio je to i golemi pozitivni incident u vremenu i prostoru ekspanzije bh kulture.

Za izložbu je urađen katalog, plakat i četiri razglednice sa reprodukcijama slikara Dževada Hoze, Mersada Berbera i Dobrivoja Bobe Samardžića autora likovnih obogaćenja Komuninih knjiga, i sve to će biti  podijeljeno posjetiocima.

Promotori izložbe biće književnik i publicit Ivan Lovrenović i književnik i reditelj Nedžad Maksumić, a veče će muzikom uljepšati pijanistica Meliha Kulukčija.

Izložba će biti otvorena od 19. do 29.9.2023. godine, a zatim će do kraja godine biti prenesena još u tri grada: Sarajevo, Trebinje i Travnik.

Prethodni članak“Invest forum” u Banjaluci: Učestvuje više od 300 privrednika iz Evrope i svijeta
Naredni članakĐuran: Srbi u Bosanskom Grahovu na ivici siromaštva