Otvorena izložba ‘Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar’

Retrospektivna izložba “Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970. – 1992.” autorice Ranke Mutevelić otvorena je u utorak naveče u Galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru.

Književnik i umjetnički direktor Pozorišta lutaka u Mostaru Nedžad Maksumić ističe kako ova izložba govori o vremenu i uspjesima Prve književne komune Mostar.

– Ovo je izložba koja govori o izuzetnom izdavačkom poduhvatu, o pravoj kulturnoj avanturi koju je pokrenuo profesor Ihsan Ico Mutevelić i koji je učinio da Prva književna komuna postane jedan od najznačajnijih izdavača u tadašnjoj Jugoslaviji, o komuni koja je izdavala najveća imena tadašnje zemlje – kazao je Maksumić.

Tokom 22 godine postojanja Prva književna komuna je sarađivala s najvećim imenima iz književnosti, likovne umjetnosti i nauke.

– To su knjige koje su bile, ne samo korisne i visokokvalitetne, nego i opremljene na jedan posebna način, koje su bile prelijepe i dobile 16 nagrada na najvećim sajmovima knjiga kod nas i u inostranstvu. Najljepše od svega ovoga je da ovu izložbu neće vidjeti samo publika u Mostaru, nego uskoro i u Sarajevu, Travniku i u Trebinju, tako da će ova izložba pokazati kako inicijativa malog broja ljudi može postati korisna za kulturu jednog grada – naglašava Maksumić te dodaje da je lijepo reći da ova izložba postoji kao dokaz da se ovom gradu nekada moglo napraviti nešto veliko, nešto što je prelazilo njegove granice i sve te knjige koje su izdate činile su od Mostara pravu prestonicu izdavaštva bivše zemlje.

Autorica izložbe Ranka Mutevelić podsjetila je kako je radila svih 22 godine u Prvoj književnoj komuni, a otkriva i kako je došla na ideju izložbe.

– Na ideju sam došla tako što je Ico Mutevelić, osnivač prve komune, rekao 2003. godine, kada su ga novinari pitali treba li ponovno osnovati  književnu komunu, da bi trebalo prvo napraviti jedno retrospektivnu izložbu koja bi pokazala je li vrijedno da se ta prva književna komuna ponovno osnuje i ako to bude tako da će on mladim ljudima ponovno pomoći da to ponovo zaživi. Ja sam od tada razmišljala, čuvajući svu tu dokumentaciju od 1992. do danas, i pomislila sam da je vrijeme da napravim izložbu i da pokažem što je radila ta komuna da bi poslije toga mogli to sve lijepo posložiti i dati u muzej ili arhiv, gdje mu i jest mjesto, da bi buduće generacije to mogle izučavati – rekla je Mutevelić.

Smatra kako je ta izdavačka kuća bila zaista izuzetna.

– To govori i ogroman broj nagrada koje su osvojene, ali i to da se danas traže te knjige. Mislim da bi književna komuna nastavila rad da nije bilo rata, ne bi imala granica, širila bi se dalje i više na mlađe generacije novih pisaca – zaključila je Mutevelić.

Izložba ostaje otvorena do 29. septembra, a zatim će biti prenesena u Sarajevo, Travnik i Trebinje.

Prva književna komuna Mostar osnovana je 12. septembra 1970. godine, a na osnivačkoj skupštini za predsjednika je izabran Avdo Humo, za potpredsjednike Mak Dizdar, Nika Miličević i Čedo Kisić te Skender Kulenović za predsjednika Izdavačkog savjeta. Za glavnog urednika i upravnika izabran je Ihsan Ico Mutevelić.

Ova izdavačka kuća, poznata po svojim bibliografskim izdanjima visokog estetskog nivoa dobitnica je brojnih nagrada.

Za izložbu je urađen katalog, plakat i četiri razglednice s reprodukcijama slikara Dževada Hoze, Mersada Berbera i Dobrivoja Bobe Samardžića, autora likovnih obogaćenja Komuninih knjiga.

Prethodni članakNEHUMANI USLOVI OTEŽAVAJU ŽIVOT I ZAUSTAVLJAJU POVRATAK SRBA
Naredni članakUz pomoć m:tel-a još jedno banjalučko naselje dobilo moderni sportski teren