NEHUMANI USLOVI OTEŽAVAJU ŽIVOT I ZAUSTAVLJAJU POVRATAK SRBA

Srpski povratnici koji žive u selima na potezu od Drvara prema Glamoču muku muče sa makadamskim putem koji im otežava svakodnevni život, a vode bitku i za vodu, budući da nije riješeno pitanje vodovodne mreže.

Mještani navode da su problemi mnogobrojni, a ovakvi nehumani uslovi otežavaju već težak život i zaustavljaju povratak, jer uslova za njega nema.

Oni ističu da života u selima još ima, ali rijetko se vraćaju mladi, koji su garant opstanka Srba u Krajini.

Povratnik u selo Rore u Glamoču u Livanjskom kantonu Željko Runjo, koji ima farmu muznih krava, rekao je da makadamski regionalni put između Drvara i Glamoča stvara veliki problem za prodaju i otkup mlijeka i mliječnih proizvoda.

Jedan od mlađih povratnika u selu Rore Dmitar Srdić, koji živi u zaseoku Srdići i ima stado od 700 ovaca, kaže da bi asfaltiranje puta pojačalo vezu povratničkih opština u Livanjskom kantonu sa Republikom Srpskom.

Zimi je ovaj put teško održavati, a ljeti ga dodatno oštećuju teški kamioni koji služe za drvnu industriju.

Osim makadamskog puta, koji spada u red regionalnih između Drvara i Glamoča, mještani sela vode bitku i za vodu, budući da nije riješeno pitanje vodovodne mreže – cisternama vode koju kupuju napajuju stoku i održavaju domaćinstva.

Prethodni članakKonaković: Svi naši sagovornici hvale rezultate državne vlasti
Naredni članakOtvorena izložba ‘Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar’