Prijedlog o prestanku važenja zakona o Sudu i o Tužilaštvu BiH u parlamentarnoj proceduri

Nije se dugo čekalo na reagovanje iz Republike Srpske nakon što je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić u proceduru uputio leks specijalis Zakon o Vrhovnom sudu BiH. Poslanik SNSD-a Milorad Kojić pred poslanike je dostavio Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH. Zvizdićev prijedlog osuđen je na neuspjeh, jer Republika Srpska ima svoj Vrhovni sud.

Na Zvizdićev prijedlog da se uspostavi nova, pravosudna institucije na nivou BiH, iz Republike Srpske odgovoraju zahtjevom za gašenje postojećih. Neustavnih Suda i Tužilaštva koji nisu predviđeni Dejtonskim sporazumom a kamoli Vrhovni sud BiH o kojem mašta Zvizdić i sarajevska čaršija. Ustavni osnov zakona kaže predlagač Milorad Kojić sadržan je u odredbi da je Parlamentarna skupština a ne visoki predstavnici nadležna za donošenje zakona.

– Ako igrate nepoštenu i prljavu igru onda je logičan slijed da mi odnosna ja kao predlagač predložim zakone o prastanku važenja zakona o Sudu i zakona o Tužilaštvu. Mi ćemo ići u proceduru da li će postojati volja i većina ne zavisi od nas. Podnošenje antiustavnog zakona što je uradio Zvizdić je direktno rušenje – rekao je Milorad Kojić, poslanik u Predstavničkom domu PS BiH.

U namjeri da uspostavi Vrhovni sud BiH Denis Zvizdić se poziva na 14 prioriteta EK. Posebna je priča što Brisel ispostavlja uslove za nastavak evropskog puta koji nisu kompatibilni sa Ustavom BiH. Mnogo zanimljivije da Zvizdić zanemaruje da je jedan od tih prioriteta obaveza rješavanja statusa stranih sudija u Ustavnom sudu.

– Uputio sam u hitnu proceduru leks specijalis Zakon o Vrhovnom sudu BiH kako bi ispunili jedan od 14 prioriteta EU kojim se traži uspostavljanje pravosudnog tijela koje će obezbjediti dosljedno tumačenje prava u cijeloj BiH – rekao je Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH.

To je skretanje pažnje sa ključnog pitanja statusa stranih sudija u Ustavnom sudu odgovaraju iz resornog ministarstva pravde Republike Srpske. Ističu da svojim prijedlogom Zvizdić zapravo “minira” stranačke dogovore o uspostavljanju Apelacionog suda sa sjedištem u Banjaluci.

– Ovdje se radi o direktnom pokušaju prenosa nadležnosti. Sama ideja je bespredmetna, moramo znati da Ustav Republike Srpske predviđa Vrhovni sud Srpske koji postoji i radi svoj posao. Federacija BiH takođe ima svoj Vrhovni sud tako da postojanje trećeg Vrhovnog suda bi bilo bespredmetno – istakao je Miloš Bukejlović, ministar pravde Republike Srpske.

Denis Zvizdić zapravo želi da nova pravosudna institucija preispituje odluke Suda BiH ali i svih entitetskih sudova kako u krivičnim tako i u upravnim sporovima. To je put ka gašenju entitetskih vrhovnih sudova. Zato će Zvizdićeva inicijativa neslavno završiti poručuju srpski poslanici.

– Vrhovni sud BiH nije propisan niti jednim aktom. Ustav BiH ne prepoznaje Vrhovni sud te bi donošenje takvog zakona značilo prenos nadležnosti, naravno da nijedan poslanik iz Republike Srpske neće glasati za takav zakon – naglasio je Milan Petković, poslanik u Predstavničkom domu PS BiH.

Prijedlog zakona o prestanku važenja zakona o Sudu i o Tužilaštvu BiH je prema riječima Milorada Kojića protokolisan, time je i zvanično u parlamentarnoj proceduri. Izvjesno je da možemo očekivati burnu sjednicu Predstavničkog doma na kojoj će se raspravljati o zakonima koji praktično gase pravosudne institucije, odnosno uspostavljaju nove na nivou BiH.

Prethodni članakVLADA SA SINDIKATIMA ZDRAVSTVA: NAŠA JE SPREMNOST DA PREUZMEMO SVOJ DIO ODGOVORNOSTI NEUPITNA, DAVNO ISKAZANA I DANAS POTVRĐENA
Naredni članakUsvojen Rebalans budžeta Srpske