VLADA SA SINDIKATIMA ZDRAVSTVA: NAŠA JE SPREMNOST DA PREUZMEMO SVOJ DIO ODGOVORNOSTI NEUPITNA, DAVNO ISKAZANA I DANAS POTVRĐENA

Na poziv Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, danas je održan sastanak premijera dr. sc. Nevenka Hercega, ministra finansija Adnana Faladžića, ostalih članova Pregovaračkog tima Vlade i čelnika Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. S obzirom na generalni štrajk u koji su zdravstveni radnici u HNK-a stupili, razgovarano je o iznalaženju rješenja kako bi se stvorili preduslovi za potpisivanje kolektivnog ugovora.

– Hercegovačko-neretvanski kanton ima oko 10 % ukupnoga stanovništva u FBiH, a u našem zdravstvenom sistemu radi čak više od 20 % zdravstvenih radnika uposlenih u zdravstvu Federacije. Konačno je vrijeme da se jasno i glasno progovori o fundamentalnim problemima koji su se nagomilali u ovom resoru. Vrijeme je da poslodavci, osnivači i svi ključni dionici zdravstvenog sistema preuzmu svoj dio odgovornosti. Izostankom racionalizma pri ovakvom zapošljavanja kroz godine, urušava se zdravstveni sistem, a ugrožava o održivost cijelog Kantona, što mi u Vladi nećemo dopustiti – jasno je poručio premijer Herceg nakon sastanka.

– Kontinuirano svjedočimo i pokazujemo da iznimno poštujemo i uvažavamo socijalni dijalog i socijalne partnere. To najbolje oslikava činjenica da smo dosad potpisali ukupno šesnaest kolektivnih ugovora. Na tom tragu iskazujemo spremnost da i kada su u pitanju zahtjevi sindikata zdravstvenih radnika damo puni doprinos iznalaženju trajnih i održivih rješenja u skladu sa fiskalnim kapacitetom HNK-a. Konkretno, jasno poručujemo da smo spremni preuzeti naš dio obaveza. No, da bismo mogli odgovoriti zahtjevima zdravstvenih radnika koji u početnom traženju dosežu 56 miliona KM dodatnih budžetskih sredstava, nužno je da i drugi faktori u zdravstvenom sistemu HNK-a u punini preuzmu svoj dio odgovornosti. Govorim o ZZO-u HNK-a, gradovima i općinama u HNK-a, menadžmentima zdravstvenih ustanova, susjednim kantonima i, naravno, Vladi FBiH koji imaju jednake finansijske mogućnosti kao i HNK. Napominjem da je ovaj kanton na sebe preuzeo i kredite za izgradnju Klinike za dječije bolesti i opremanje sve tri bolnice u ukupnom iznosu od 45 miliona KM, nabavku raznovrsne opreme i vozila za domove zdravlja, obnovu i uređenje niza zdravstvenih ustanova, kao i niz drugih obaveza, a to nije morao – rekao je Herceg, dodavši i to da svi žele, i zbog zdravstvenih radnika i misleći na pacijente, ali i na ukupnu stabilnost društva, što hitnije izaći iz ove situacije.

– Načinom na koji upravljamo javnim finansijama HNK-a kroz proteklih osam godina stvorili smo preduslove da danas možemo planirati i ispratiti svoj dio obaveza i prema zdravstvenim radnicima. Razumijemo njihova sindikalna traženja i saosjećamo sa njihovim položajem koji traži poboljšanje. Da budem jasan, mi smo neupitno za povećanje plata zdravstvenim radnicima! Ali, zaista se mora prihvatiti činjenica da je HNK samo jedan od više faktora u zdravstvenom sistemu ovog kantona. Mi ćemo, kroz Izmjene i dopune Budžeta za 2023. te kroz Prijedlog budžeta za 2024. godinu, ispratiti svoj dio obaveza kroz korektno postignuti, realno održivi dogovor svih poslodavaca i sindikalnih partnera. To uopće nije sporno, ali i sa ovog mjesta javno ponavljam poziv svim dionicima zdravstvenog sistema HNK-a, osnivačima i poslodavcima naših zdravstvenih ustanova, da preuzmu odgovornost za koju imaju i zakonsku i moralnu obavezu – izjavio je ministar Faladžić, dok je premijer Herceg dodao da je vrijeme da se u HNK-a napravi jedan granski kolektivni ugovor koji će obuhvatiti svih 5000 zaposlenih u zdravstvu Kantona (doktore, stomatologe, medicinsko i nemedicinsko osoblje), a ne da imamo dva sindikata, dvostruke pregovore i dva kolektivna ugovora u istoj grani, što je u konačnici i suprotno zakonu.

Podsjećamo, Vlada je, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, 31. oktobra imenovala Pregovarački tim Vlade za pregovore sa reprezentativnim sindikatima za djelatnost zdravstva, sastavljen od predstavnika Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a, Ministarstva finansija HNK-a, Kabineta predsjednika Vlade HNK-a, Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK-a, SKB-a Mostar, KB-a dr. Safeta Mujića, Opće bolnice Konjic, Grada Mostara, Grada Konjica, Grada Čapljine, Doma zdravlja Stolac, Doma zdravlja Jablanica, Vlade Zapadnohercegovačkog kantona i Ministarstva zdravstva FBiH.

Prethodni članakVulin podnio ostavku na mjesto direktora BIA
Naredni članakPrijedlog o prestanku važenja zakona o Sudu i o Tužilaštvu BiH u parlamentarnoj proceduri