Usvojen Rebalans budžeta Srpske

Narodna skupština Republike Srpske je na Šestoj redovnoj sjednici usvojila Rebalans Budžeta Republike Srpske za 2023. godinu – po hitnom postupku, kao i Zakon o izmjenama Zakona o izvršenju Budžeta Republike Srpske za 2023. godinu – po hitnom postupku.

Usvojen je Rebalans budžeta Srpske za ovu godinu u iznosu od 5,523 milijarde KM koji je za 140 miliona KM ili 2,6 odsto veći nego planirani budžet.

Narodna skupština je usvojila Rezoluciju o protivljenju aktivnostima izgradnje i uspostavljanja nuklearnog objekta “Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada” na lokaciji Trgovske gore, Opština Dvor, Republika Hrvatska, uz prihvaćene amandmane.

U vezi sa Rezolucijom, usvojen je Zaključak koji glasi: “Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da najmanje jednom godišnje izvještava Odbor za zaštitu životne sredine o aktivnostima u vezi sa izgradnjom i uspostavljanjem nuklearnog objekta Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovske gore, Opština Dvor, Republika Hrvatska, a po potrebi o tom izvjesti i Narodnu skupštinu Republike Srpske”.

Usvojen je i Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o državnim stanovima na kojima ne postoji stanarsko pravo.

Usvojeni su Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama Republike Srpske i Nacrt zakona o zaštiti prirode, uz Zaključak o upućivanju ovog nacrta zakona u javnu raspravu u roku od 60 dana.

Narodna skupština usvojila je Konsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta Republike Srpske za period 1. 1 – 30. 6. 2023. godine, kao i Izvještaj o radu Pravobranilaštva Republike Srpske 1. 1. 2022 – 31. 12. 2022. godine.

Narodna skupština izabrala je Biljanu Vojvodić iz Banjaluke za direktora Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske, na period od pet godina.

Na period od četiri godine, za članove Nezavisnog odbora izabrani su: Gojko Pavlović, Јovo Marković, Željka Mileusnić, Mile Tadić, Lana Oro, Radenko Vujasin i Saša Topić.

Glasanje za članove Nezavisnog odbora bilo je ponovljeno na šta su burno reagovali poslanici opozicije.

Radi toga je sa skupštinske sjednice udaljen šef Kluba poslanika Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović.

Novoizabrani sudija Ustavnog suda Republike Srpske Darko Radić položio je svečanu zakletvu na početku sjednice.

Nakon glasanja, okončana je šesta redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Prethodni članakPrijedlog o prestanku važenja zakona o Sudu i o Tužilaštvu BiH u parlamentarnoj proceduri
Naredni članakIzlazak iz Gaze čekaju 54 državljanina BiH