Praznik koji je posebno važan za žene: Danas slavimo Svetu velikomučenicu Jefimiju

Srpska pravoslavna crkva danas obilježava dan Svete velikomučenice Jefimije, djevice koja je ostala čiste duše iako je bila na velikim mukama i pred velikim izazovima kako se ne bi odala idolopoklonstvu.

Sveta velikomučenica Jefimija bila je rodom iz Halkidona i od malena je bila odgajana kao hrišćanka. Nakon što je naišao paganski praznik koji je podrazumijevao prinošenje žrtava idolima, prema priči 49 hrišćana iz mjesta, uključujući i porodicu Svete Jefimije sklonilo se kako to ne bi gledalo, ali se njihov čin protumačio kao izdaja i oni su izvedeni pred sudiju.

Kada ih sudija upita zašto se ne pokoravaju zapovijesti carskoj, oni odgovoriše “i carskoj i tvojoj zapovijesti treba se povinovati, ako nije suprotna nebeskome Bogu; ako li je suprotna Bogu, ne samo ne treba joj se povinovati nego joj se treba i protiviti”.

Tada ih udaraše na razne muke, i to kroz 19 dana, iz dana u dan. Dvadesetoga dana sudija, po legendi, odvoji Jefimiju od ostalih i poče joj laskati zbog njene ljepote, da bi je pridobio za sebe. Nuđeno joj je da postane njegova ljubavnica u zamjenu za živote svojih roditelja i ostalih hrišćana, no kako sve laskanje prođoše uzaludno, sudija naredi mučenje djevice.

Najzad, izvedena je pred divlje zvijeri kada se, kaže predanje, blagodarnošću pomoli Bogu, i predade duh svoj. Postradala je 304. godine i zbog svoje volje, čestitosti i snage da izađe na kraj i sa najvećim nevoljama danas se smatra zaštitnicom djevica.

Običaji i vjerovanja

Sveta Jefimija u narodu se smatra zaštitnicom žena, a danas se po tradiciji sve djevojke podsjećaju zbog čega bi trebalo da ostanu djevice do braka, dok se kao primjer navodi upravo Jefimija, koja nije poklekla ni pod najvećim mukama. Svaka žena trebalo bi danas da ode u crkvu i izgovori njenu molitvu, piše Magazin Novosti.

Njena molitva glasi:

“Ovčica Tvoja Isuse, Jefimija, zove silnim glasom: “Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živjela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe.” Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše.”

Još neki od običaja su i da se na današnji dan kreće sa pripremom zimnice, ali i da je danas pravi dan za nezaposlene da krenu sa potragom za poslom. Ono što bi danas trebalo da urade je da iskoriste svaku priliku da obezbijede sirovine za posao ili da dođu do novčane pozajmice koja bi im pomogla za dalje.

Prethodni članakNaučnici potvrdili da je supermasivna crna rupa M87 u rotaciji
Naredni članakOTVARA SE LINIJA MOSTAR-BEOGRAD? Gradonačelnik ponudio da Mostar sufinansira letove dva puta sedmično