Naučnici potvrdili da je supermasivna crna rupa M87 u rotaciji

O supermasivnoj crnoj rupi M87 se priča i piše još od 2019. godine, kada je postala prva crna rupa koju su ljudi uspeli da snime.

Posmatrali su je mnogo duže – čak dve decenije, a nedavno su saopštili da je u rotaciji kao što se pretpostavljalo.

Planovi o snimanju crnih rupa odavno okupiraju naučnike, pa su oni koji upravljaju Event Horizon teleskopom (EHT) 2019. godine najavili da planiraju da u realnom vremenu snime supermasivnu crnu rupu Sagittarius A* koja se nalazi u samom centru Mliječnog puta.

Činjenica da u središtu Mliječnog puta postoji crna rupa velike mase (otprilike četiri miliona puta veća od mase Sunca) nije ništa neuobičajeno. Savremena istraživanja ukazuju na to da gotovo svaka galaksija u svom središtu ima i supermasivnu crnu rupu. Event Horizon teleskop – internacionalna mreža opservatorija koje zajedno funkcionišu kao jedan veliki instrument – poznatu fotografiju jedne druge crne rupe napravio je u aprilu 2019.

Bila je to baš M87, jer je Sagittarius A* vrlo teška za posmatranje, a zbog diska od vrelog gasa koji blokira pogled. Snimak rupe M87 ipak nije bio u realnom vremenu, već je stigao u obliku time-lapse filma, a zbog velikog akrecionog diska koji se ne kreće veoma malom brzinom.

Snimak u realnom vremenu bi izgledao kao fotografija.

M87 se nalazi u centru galaksije Messier 87 (M87), udaljene oko 55 miliona svjetlosnih godina od Zemlje. Procjenjuje se da je M87 6,5 milijardi puta masivnija od Sunca. Naučnike najviše zanima snažan mlaz radijacije i čestica koje izlaze iz polova crne rupe.

Novi rezultati pokazuju da se pomenuti mlaz pomijera kao pendulum u ciklusima od 11 godina. Pokret je uzrokovan gravitacionim interakcijama između crne rupe u rotaciji i diska materijala koji je okružuje. Otkriveni fenomen je dakle dokaz o rotaciji crne rupe.

Internacionalni tim naučnika je za istraživanja iskoristio podatke koje je 22 godine prikupljalo 20 teleskopa iz različitih dijelova svijeta. Otkriće je značajno, a duži period oscilacije kod M87 je u skladu s teorijskim predviđanjima u okviru Ajnštajnove teorije opšte relativnosti. Prema njoj masivna rotirajuća crna rupa vuče strukturu prostora i vremena prema unutra, što rezultira blagim odstupanjem mlaza.

Naučni tim ističe da je potrebno još vremena i istraživanja, jer se proces koji dovodi do rotacije crne rupe još ne razume dobro.

(PC Press)

Prethodni članakProtest sindikata pod parolom “Nema predaje, istrajat’ se mora”
Naredni članakPraznik koji je posebno važan za žene: Danas slavimo Svetu velikomučenicu Jefimiju