Protest sindikata pod parolom “Nema predaje, istrajat’ se mora”

BANJALUKA – Pod sloganom “Nema predaje, istrajat’ se mora” radnici zaposleni u javnoj upravi, unutrašnjim poslovima, pravosuđu i dijelu zdravstva izaći će na ulicu kako bi nadležnima stavili do znanja da nisu ispoštovali Sporazum o usklađivanju i povećanju plata koji je potpisan prošle godine.

Podsjećanja radi, sporazum je podrazumijevao da se izvrši povećanje plata u ekvivalentnom iznosu naknada za topli obrok i regres, a to je oko 160 KM po zaposlenom.

Međutim, sindikalci tvrde da je od trenutka od kada je dogovor postignut Vlada jednom dala pomoć, a da sporazum nije ispoštovan, jer do povećanja plata nije došlo u drugom kvartalu ove godine, kako je to bilo predviđeno.

Tvrde i da je premijer Radovan Višković odbijao sastanke sa predstavnicima sindikata, a da nije pomogla ni pružena ruka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je obećao da će dogovoreno biti sprovedeno.

A nakon što su sindikati krajem avgusta najavili da će zbog kršenja dogovora izaći na proteste, nadležni u Srpskoj čekali su zadnji čas da pokušaju “ispeglati” stvari. Milorad Dodik uključio se u priču i sazvao je sindikalce, premijera i ministra finansija, ali do dogovora ponovo nije došlo.

“Na poziv predsjednika Republike otišli smo na sastanak u Palatu, gdje su bili prisutni i premijer Višković i ministarka finansija RS Zora Vidović, koji nam apsolutno nisu dali nijedan argument, nijednu šansu, osim da mi u masovnom broju izađemo na ulice”, kazao je Marić.

Dodao je da su sindikalci, odnosno 55.000 radnika kojih se ovo tiče, prevareni.

“Moramo da znamo da je ovih 55.000 radnika na neki način kažnjeno, jer oni kao radnici čiji je poslodavac Vlada RS nemaju pravo na posebno iskazivanje naknade za topli obrok i regres, već je ona integrisana u platu. I kada te naknade izdvoje iz plate, dođete do toga da vam policajac radi za minimalac, da vam pola uprave radi za minimalnu platu”, pojasnio je Marić.

Od parka “Mladen Stojanović” do Trga Krajine prošetaće i članovi tri granska sindikata iz zdravstva: Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara RS, Samostalni sindikat zdravstva i Strukovni sindikat doktora medicine RS.

“Nakon naše interpelacije i sastanka sa tada članom Predsjedništva BiH gospodinom Dodikom, dogovorili smo iznos u visini toplog obroka i regresa koji je trebao biti isplaćen u nekoliko koraka. Mi smo u avgustu prošle godine dobili jednu tranšu od 100 KM, i u drugom kvartalu ove godine radna grupa je trebalo da donese odluku o visini tog toplog obroka i regresa. Ta radna grupa nije uradila ništa i samo smo izgubili vrijeme. Sada tražimo pravo koje smo potpisali”, kazao je za “Nezavisne novine” Mirko Šerbedžija, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS.

On je dodao da su od protesta odustali predstavnici Sindikata obrazovanja i Sindikata zdravstva i socijalne zaštite.

“Gnjatić koji vodi obrazovanje je odustao, a kolega Crnčević iz Sindikata zdravstva je rekao da oni vode svoje politiku”, naveo je Šerbedžija.

Anica Jondić, predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS, ističe da izlaze na protest jer Vlada RS za 100 dana, od kada je zajednička radna grupa Vlade i sindikata završila svoj rad i dostavila izvještaj izvršnoj vlasti o povećanju plata, nije našla za shodno ni da poveća plate niti da razgovara sa sindikatima.

Protestu će se pridružiti i Sindikat pravosuđa Republike Srpske, a prvi čovjek ove organizacije Siniša Petrović navodi da postoje tri ključna razloga zbog čega će zaposleni iz ove oblasti svoje nezadovoljstvo iskazati na ulici.

“Mi smo diskriminisani u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija po tri osnova. Prvi je da po tužbama sudije i tužioci dobijaju presude za topli obrok, a vi znate da ga mi nemamo. Drugi osnov je naknada za staž, gdje je za nosioce pravosudnih funkcija na 0,5 odsto stalno, a kod nas je na 0,3 odsto do 25 godina radnog staža, a preko toga je tek 0,5 odsto. A treći osnov je pitanje regresa, gdje opet nosioci pravosudnih funkcija imaju pravo na isplatu regresa, to jeste naknadu za regres u julu i avgustu u visini od 50 odsto svoje neto plate, dok je nama ta naknada uračunata u platu. Znači, de facto je nemamo”, pojasnio je Petrović.

Prethodni članakPripadnici ROSU upali u zdravstveni centar u Sjevernoj Mitrovici (VIDEO)
Naredni članakNaučnici potvrdili da je supermasivna crna rupa M87 u rotaciji