POVRATNICI U STRAHU: Jedna žena napadnuta i svezana, druga nestala prije 18 dana

Srbi povratnici u selu Tumare na Ozrenu u federalnoj opštini Lukavac strahuju za svoju bezbjednost.

Јučerašnji napad na Radmilu Simić i nestanak Јovanke Đurić, za kojom se traga već 18. dan, uznemirili su i ono malo srpskog življa koje se vratilo na svoje ognjište.

Pitaju nadležne, ima li nakon tri decenije od rata, mjesta za Srbe u Federaciji?

Srbi su 90-ih bili primorani da napuste Ozren, ostavili su svoje domove i sve do tada stečeno.

Vratili su se sa ciljem da obnove ono što im pripada i čuvaju kosti svojih najmilijih.

Danas, više, kažu, nisu sigurni ni na svom ognjištu.

Radmila u šoku priča da je čula lupanje na vrata. ”Imao je kapu na glavi, ruke su mi bile vezane, usta, bila sam gola i u komi”, navela je Radmila.

U srpskom povratničkom selu Tumare na Ozrenu u federalnoj opštini Lukavac napadnuta je pedesetogodišnja žena, a zbog narušene bezbjednosne situacije i neuspjele potrage za Jovankom Đurić, mještani ovog sela planiraju da organizuju protest, rekao je predsjednik tumarske mjesne zajednice Ljubiša Mijatović.

On je naveo da je žena zbrinuta u Domu zdravlja.

Mijatović je ocijenio da bezbjednosna situacija izmiče kontroli, s obzirom na to da je Jovanka, koja je nestala u nedjelju, 30. jula, treći slučaj nestanka Srba povratnika u opštini Lukavac, te dodao da su zbog nesigurnosti dva povratnika već napustila ovaj kraj.

Gordana Babić, kćerka nestale Jovanke, rekla je da dosadašnje potrage nisu dale rezultat i izrazila nezadovoljstvo što nadležne institucije nisu pokrenule službenu istragu, već je vode kao nestalom pod sumnjivim okolnostima.

“Ništa nemamo. Gorske službe radile su oko desetak dana. U nedjelju, 13. avgusta, bila je veća potraga, proširili su rejon na oko 500 do 600 metara od kuće. Danas u potragu idu jedni, sutra drugi, sve je na dobrovoljnoj bazi”, rekla je Babićeva.

Tijana Babić, unuka nestale, rekla je da je Jovanka sitnije građe, visoka između 150 do 155 centimetara, teška oko 50 kilograma.

Ona je podsjetila da je Jovanka posljednji put viđena u nedjelju, 30. jula, u 18.30 časova u Tumarama, a potraga je započeta u ponedjeljak, 31. jula.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH /FBiH/ Đorđe Radanović ranije je izjavio da je nestanak Jovanke Đurić treći slučaj nestanka Srba povratnika u opštinu Lukavac u posljednje tri godine, te da nijedan od njih nije riješen.

Radanović je rekao da su Srbi povratnici na Ozren uznemireni i da osjećaju nesigurnost nakon Jovankinog nestanka, te podsjetio da je prema Aneksu sedam Dejtonskog sporazuma, FBiH u obavezi da osigura bezbjednost povratnicima.

On je tada napomenuo i da je Đurićeva fizički i umno zdrava osoba koja zbog slabog vida nikada nije odlazila dalje od 300 metara od kuće.

Prethodni članakPogledajte kako su igrači i navijači Zrinjskog na dalekom Islandu proslavili najveći uspjeh u istoriji (video)
Naredni članakDodik: Sve probleme koje BiH ima stvorili su međunarodni službenici poput ambasadora SAD