POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI U OBLASTI RAZMJENE PODATAKA

BANJALUKA – Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIPP/ i Republički zavod za statistiku /RZS/ potpisali su danas Sporazum o saradnji, prije svega, u oblasti razmjene podataka koje po službenoj dužnosti prikupljaju obje strane.

Sporazum su u Banjaluci potpisali direktori RUGIPP-a Dragan Stanković i RZS-a Darko Milunović.

Stanković je rekao da je sporazum potpisan, između ostalog, jer su za potrebe analize tržišta nepokretnosti, izrade i objave statističkih izvještaja RUGIPP-u potrebni statistički parametri, mjesečni i godišnji pokazatelji u oblasti socijalne i ekonomske statistike.

“U pripremi smo masovne procjene vrijednosti nepokretnosti, što je nova nadležnost RUGIPP-a. Pored registra cijena nepokretnosti, jedan od koraka je i potpisivanje sporazuma sa institucijama koje nam mogu ustupiti određene podatke neophodne za taj posao”, rekao je Stanković novinarima.

Milunović je rekao da RZS na ovaj način prati trendove moderne statistike i daje veći značaj administrativnim izvorima, a RUGIPP je samo jedan od njih.

On je dodao da je jedan od poslova koji im predstoji popis poljoprivrede, te da su RZS-u potrebni podaci centralnog adresnog registra i registra prostornih jedinica, podaci o objektima, posebnim dijelovima objekata i nosiocima prava i topografsko-kartografski podaci koji su sastavni dio Geoinformacionog sistema RUGIPP-a.

“Podaci će biti razmjenjivani bez ikakve naknade. Podrazumijeva se da će zaštita ličnih podataka biti nešto što je logično”, istakao je Milunović.

RUGIPP do sada ima potpisane sporazume o saradnji sa svim lokalnim zajednicama, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite, Poreskom upravom, Agencijom za posredničke, informatičke i finansijske usluge, te više fakulteta.

Prethodni članakZEMLJOTRESOM OŠTEĆENI POJEDINI OBJEKTI U HERCEGOVINI, U BILEĆI OBUSTAVLJENA NASTAVA
Naredni članakIncident u Skupštini KS: Došlo do fizičkog okršaja Zahiragića i Vrete (VIDEO)