Incident u Skupštini KS: Došlo do fizičkog okršaja Zahiragića i Vrete (VIDEO)

U skupštinskoj sali KS danas je došlo do fizičkog okršaja između Harisa Zahiragića i još jednog zastupnika. Naime, Zahiragić je pokušao da napusti sjednicu dobacujući: “Sram vas bilo”, prilikom čega ga je zastupnik Elvis Vreto pokušao smiriti.

Zahiragić nije prihvatio činjenicu da ga neko pokušava smiriti, te je došlo do naguravanja između njega i zastupnika koji ga je pokušao smiriti.

U jednom trenutku, uskočili su i drugi zastupnici koji su smirili situaciju, a Zahiragić je nastavio sa povicima: Sram vas bilo!.

Inače, Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Odluku o ukidanju participacije, čime je van snage stavila odluku o ličnom učešću osiguranih lica u troškovima korištenja zdravstvene zaštite i snošenju troškova liječenja na teritoriji Kantona Sarajevo, koja je bila na snazi još od 2000. godine, uz izmjene urađene 2003. i 2004. godine.

Nakon 12 godina, na prijedlog Ministarstva zdravstva i Vlade KS, Skupština je ukinula participacije na sve usluge na svim nivoima zdravstvene zaštite, primarne, sekundarne i tercijarne.

– Ukidanjem plaćanja participacije građane ćemo olsoboditi dodatnih troškova, dodatnih maltretiranja, čekanja u redovima, na šalterima i blagajnama. Čak i oni koji su oslobođeni plaćanja po nekom od propisanih osnova, morali su čekati u nekom od redova da im neko zaokruži da ne trebaju plaćati ove troškove. To smo sada ostavili iza nas, vjerujem na zadovoljstvo svih zdravstvenih osiguranika u Kantonu Sarajevo – poručio je ministar zdravstva Enis Hasanović.

Plaćanje participacije ukinuto je na sve zdravstvene usluge, od magnetne rezonance, CT-a, radioloških usluga, ultrazvuka, takođe uplate majke pratilje djetetu starijem od jedne godine, patronažnih posjeta, kućnih posjeta i svih drugih usluga koje su bile obuhvaćene prethodnom odlukom.

Procjena je da se na ovaj način za Zavod zdravstvenog osiguranja prikupljalo i uplaćivalo oko 800.000 KM, saopćeno je iz Službe za protokol i pres KS.

Prethodni članakPOTPISAN SPORAZUM O SARADNJI U OBLASTI RAZMJENE PODATAKA
Naredni članak”Mi nismo spremni zato da američki ambasador u Sarajevu bude sretan, a mi da izgubimo Srpsku. Tu politiku neće gledati”