ZEMLJOTRESOM OŠTEĆENI POJEDINI OBJEKTI U HERCEGOVINI, U BILEĆI OBUSTAVLJENA NASTAVA

Zemljotres koji je jutros u 4.07 pogodio Crnu Goru probudio je i u znemirio Hercegovce, ali na sreću žrtava i veće štete nije bilo.

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, potvrdio je da se snažno podrhtavanje tla, sa epicentrom u Crnoj Gori, noćas osjetilo i u gradu na Trebišnjici, te da prikupljaju informacije sa terena o eventualnoj šteti, a koja za sada nije prijavljena.

“Taman smo sada zakazali Štab, čuli smo se sa svim opštinama u regiji, za sada nema prijavljenih šteta i bogu hvala, što je najbitnije, ni žrtava. Pratimo situaciju, imaćemo kasnije tačnije informacije, ali ono što smo jutros od operativnih centara odnosno službi civilne zaštite iz regiona uspjeli saznati, nema posljedica”, rekao je Ćurić.

On je dodao da je spavao u momentu zemljotresa.

“U momentu zemljotresa sam spavao, ali nas je probudilo sve. Osjetilo se baš jako”, istakao je Ćurić za “Nezavisne novine”.

U opštini LJubinje od posljedica zemljotresa koji je rano jutros pogodio Crnu Goru, a osjetio se u Hercegovini, dodatno su oštećene zgrada opštine i zgrade koje su već pretrpjele štetu u zemljotresu prije dvije godine, izjavio je Srni načelnik ove opštine Stevo Drapić.

“Pao je jedan dio zgrade gdje su bila četiri stana iz kojih su ranije iseljene porodice zbog oštećenja u prethodnom zemljotresu”, rekao je Drapić.

On je naveo da je ranije potpisan memorandum gdje se Vlada Republike Srpske obavezala da će završiti stanove, ali da još nije raspisan tender za izgradnju te zgrade.

Drapić je dodao da je raspisan tender za sanaciju zgrade opštine, te da će u narednih mjesec dana početi renoviranje.

U Bileći danas bez nastave u školama i vrtićima, a vidljiva su oštećenja po gradu.

Oštećenja su vidljiva i na spomeniku borcima Bilećke brigade u Ravnogorskom parku.

Prema riječima načelnika opštine Bileća, Veselina Vujovića, koji je govorio za Radio Republike Srpske, zemljotres se jako osjetio u 4.07 minuta, ali i tridesetak manjih zemljotresa nakon toga.

– Neprirodna huka se osjetila i sat vremena nakon tog prvog, najačeg zemljotresa. Obilazimo teren od ranog jutra i dobro je da za sada nema materijalne štete. Ipak, procjenili smo da osnovne škole i vrtiće neće raditi, rekao je Vujović.

Načelnik Štaba za vanredne situacije grada Trebinje Stevan Bekan rekao je da je iza njih besana noć.

On je istakao da nema zaprimljenih nikakvih šteta.

– Bilo je straha, bilo je uznemirenosti što je i normalno u ovakvim slučajevima – rekao je on.

Naveo je da je broj 121 je dostupan 24 časa.

– Pratićemo situaciju, ali, iskreno se nadamo da neće biti potrebno – rekao je Bekan.

U opštini Berkovići nema prijavljene štete usljed zemljotresa, rečeno je u ovoj opštini.

– U ranim jutarnjim časovima, održan je sastanak kriznog štaba, na poziv načelnika opštine Gacko, potom su sve relevantne službe izašle na teren i obišle područje koje je najviše bilo izloženo podrhtravanju tla, rekao je za RTRS starješina Vatrogasne jedinice Gacko Aleksa Vučković.

– Ono što smo zatekli bile su manje materijalne štete, imamo u na jednoj područnoj Osnovnoj školi manja oštećena, odron stijene, koja se na sreću zaustavila kod stambenog objekta gdje živi porodica, to je nešto to je značajnije – istakao je Vučković.

On je dodao, da su na terenu, te da se situacija pomno prati, kao i da do sada nije bilo dojava o znatnijim oštećenjima.

Hidrometeorološki zavod Republike Srpske saopštio je da se rano jutros dogodio zemljotres sa epicentrom u regionu Nikšića u Crnoj Gori, sa magnitudom od 5,5 Rihtera i procijenjenim intenzitetom u epicentralnoj zoni od sedam stepeni Merkalijeve skale.

Iz Zavoda su istakli da zemljotres ovog intenziteta, koji se dogodio u 4.06 časova, izaziva oštećenja u epicentralnoj zoni i šire, te da se osjetio u BiH.

Prethodni članakOkuka: Dodika su spremni da brane svi Srbi, pa čak i oni koji žive u Americi
Naredni članakPOTPISAN SPORAZUM O SARADNJI U OBLASTI RAZMJENE PODATAKA