“Poštovati dogovor Bošnjaka i Hrvata, Srpska bira člana Predsjedništva neposredno”

Zamjenik predsjedavajućeg Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva BiH Sredoje Nović rekao je da je sve ono što Bošnjaci i Hrvati dogovore u Federaciji BiH za izbor člana Predsjedništva BiH prihvatljivo za Republiku Srpsku, dok će Srpska i dalje neposredno birati jednog člana Predsjedništva BiH.

 -Imamo potpuno jasan stav, i vlast i opozicija, nemamo nikakve dileme i mislimo da je to demokratski. Republika Srpska neposredno bira jednog, a ko će to biti – imaju pravo da se kandiduju svi koji žive na teritoriji Republike Srpske – rekao je Nović.

On ističe da se ne treba i ne može prihvatiti da člana Predsjedništva BiH bira Predstavnički dom parlamenta BiH, jer to nije demokratski.

– Smatramo da je to sužavanje legitimiteta izbora člana Predsjedništva BiH, koji ima svoj osnov u Ustavu BiH – rekao je Nović.

Komentarišući činjenicu da se članovi Interresorne radne grupe “utrkuju u svojim prijedlozima”, Nović je rekao da je postalo neozbiljno da u ovoj fazi rada Radne grupe konstantno dodaju nekakve izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.

Nović je istakao da to znači da će se ova radna grupa morati vraćati ponovo na neke odredbe Izbornog zakona koje je već tretirala.

“Bez obzira na sve, ne možemo zatvoriti ovaj proces. Očekivao sam da ćemo do kraja jula proći kompletan Izborni zakon i sve izmjene i dopune i da ćemo već početkom septembra moći da se izjasnimo o svim odredbama”, rekao je Nović.

On kaže da je i dalje umjereni optimista i nada se da će Radna grupa u septembru moći da izađe sa svojim prijedlogom i odrediti se prema svim prijedlozima koji su stigli.

– Kada govorimo o Centralnoj izbornoj komisiji /CIK/, ko iole prati šta se dešava vidi da to nisu prijedlozi CIK-a. Formalno da, no to su prijedlozi i sugestije OEBS-a, ODIHR i Koalicije `Pod lupom`. To je samo zavaravanje javnosti kako je to njihovo autorsko djelo – istakao je Nović.

On je rekao da otkazivanje sjednice nije prijatno i ugodno, ali da se i to događa.

– Neki su najavili da neće prisustvovati, drugi su odsustvovali zbog sahrana i slično, što je očigledno bilo nepredviđeno – rekao je Nović, koji kaže da je dogovoreno da se sutra nastavi raditi.

Pored prijedloga HDZ BiH, pred Interresornu radnu grupu stigao je prijedlog lidera SDA Bakira Izetbegovića, prijedlog DF-a, dok je Dževad Mahmutović iz SDA prezentovao kao svoj nacrt prijedloga CIK BiH .  Srna

Prethodni članakTegeltija: Nastaviti sa nabavkom vakcina uz efkasniji proces vakcinacije
Naredni članakRonioci FUCZ uključili se u potragu za utopljenikom u Mostarskom jezeru