Popularno voće moglo bi spriječiti demenciju i depresiju

Jagode bi mogle pomoći u prevenciji demencije i depresije kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom u srednjoj dobi, piše The Sun. Tokom 12 sedmica, dnevna porcija tog voća poboljšala je raspoloženje i smanjila probleme vezane uz pamćenje i mentalno zdravlje, pokazalo je istraživanje.

“Demencija je opšti pojam koji obuhvata mnoge različite bolesti, a za nijednu nema lijeka. Nije jasno kada će i hoće li efikasna terapija biti dostupna, stoga je prevencija i ublažavanje simptoma putem izbora prehrane i načina života trenutno najbolji pristup koji imamo”, rekao je profesor Robert Krikorian sa Univerziteta u Cincinnatiju.

Profesor Krikorian smatra da se otkriće njegova tima vjerojatno može pripisati protuupalnom djelovanju antocijanina koji se nalazi u jagodama.

“Željeli smo raditi s populacijom srednje dobi s prekomjernom tjelesnom težinom jer je demencija stanje za koje se vjeruje da se razvija tokom decenija. Nadalje, upala je vjerovatno faktor koji doprinosi metaboličkim poremećajima kao što su pretilost, predijabetes i dijabetes tipa 2”, dodao je.

Jagode su važne za održavanje zdrave prehrane jer osiguravaju 100 posto preporučene dnevne doze vitamina C u jednoj šolji. Takođe sadrže hranjive tvari korisne za srce.

Prethodni članakNovi “non-paper” za Zapadni Balkan
Naredni članakHumanitarna vožnja biciklima “Kilometri za Pavla“ u subotu