Novi “non-paper” za Zapadni Balkan

European Union flags fly outside the headquarters of the European Commission in Brussels on March 11, 2021. (Photo by Aris Oikonomou / AFP)

Ministrima Vijeća ministara vanjskih poslova EU ponuđen je “non paper” za Zapadni Balkan iza kojeg stoje Hrvatska, Slovenija, Austrija, Češka, Grčka, Italija i Slovačka, saznaje N1.

Prema našim saznanjima, ove države se zalažu da se Zapadni Balkan nađe na visokoj ljestvici prioriteta za EU, kao i da se pruži puna podrška putu država Zapadnog Balkana ka EU. Ističe se kako je ovaj region izložen raznim uticajem sa strane, ilegalnim migrantima, pa je potrebno uskladiti zajedničku vanjsku i bebzjednosnu politiku, kao i tješnje raditi na usklađivanju svojih stajališta sa EU standardima.

Kroz ovaj novi dokument, saznajemo da se trebaju organizovati češće sastanci sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana, te da bi ministri vanjskih poslova zemalja Z. Balkana trebali održavati redovnije sastanke sa ambasadorima zemalja EU.

Suštinski, ono na čemu se kroz ovaj dokument najviše insistira je, kako saznajemo, pojačano prisustvo Evropske unije u zemljama Zapadnog Balkana i njihovo involviranje u ovaj prostor da bi se zemlje što prije pridružile EU.

Prethodni članakRepublika Srbija od danas vlasnik 100 odsto Er Srbije
Naredni članakPopularno voće moglo bi spriječiti demenciju i depresiju