POKUŠAJ UGOVORENOG BRAKA Policija iz Kalesije sprečila prodaju djevojčice u Srbiju, na granici je zatekli u vjenčanici

Policijski službenici iz Kalesije juče su sprečili prodaju 13-godišnje djevojčice kroz takozvani maloljetnički brak.

Ona je pronađena u blizini graničnog prelaza između BiH i Srbije, a bila je obučena u vjenčanicu.

Kako je saopšteno iz Udruženja Zemlja djece u BiH, pravovremenim i koordiniranim naporima Centra za socijalni rad Kalesija i Policijske uprave Kalesija juče je sprečena prodaja 13-godišnje djevojčice kroz takozvani maloljetnički ugovoreni brak u Republiku Srbiju.

– Djevojčica je zatečena u vjenčanici u automobilu koji se kretao prema državnoj granici između dvije zemlje. Ovo je još jedan primjer dobre prakse u Tuzlanskom kantonu, koji pokazuje da je dosljedna primjena lokalnog protokola za prevenciju i postupanje u slučajevima eksploatacije djece jedino efikasno i održivo rješenje u prevenciji i proaktivnoj identifikaciji potencijalnih žrtava trgovine djecom – saopšteno je iz Udruženja Zemlja djece u BiH, prenosi Klix.

Ova organizacija u prethodne tri godine, zajedno sa Koordinacionim timom za borbu protiv trgovine ljudima Tuzlanskog kantona, razvijala je referalne mehanizme i jačala kapacitete profesionalaca za prevenciju i suzbijanje iskorištavanja djece u lokalnim zajednicama u najmnogoljudnijem kantonu.

Prethodni članakDubrovački aerodrom nosiće ime slavnog naučnika
Naredni članakDodik: Putinu ću prenijeti da je Dejtonski sporazum snažno urušen