PETROVIĆ: HE ”DABAR” BIĆE ZAVRŠENA ZA ČETIRI GODINE (video)

Projekat izgradnje Hidroelektrane /HE/ “Dabar” biće završen za četiri godine, a sva proizvedena energija ići će isključivo za izvoz, izjavio je danas generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović.

Petrović je rekao da je danas da će prvi kilovat sati na hidroelektrani biti nakon tri godine i osam mjeseci, a na gradilištu će raditi 800 ljudi.

“Ovaj objekat će mnogo značiti `Elektroprivredi Republike Srpske` zato što će sva energija koja se proizvodi na ovom objektu ići isključivo u izvoz, a ne za domaći konzum, što znači mnogo veće prihode od HE `Dabar`”, rekao je Petrović i dodao da današnji čin potvrđuje prijateljstvo Kine i Republike Srpske.

Petrović je rekao novinarima da se hidrosistem “Trebišnjica” sastoji od Gornjih i Donjih Horizonata, te da je prva elektrana koja se gradi u sistemu “Gornjih Horizonata” HE “Dabar” koja je najveća u ovom sistemu.

“U prvoj fazi smo sopstvenim sredstvima odradili pripremne puteve, dovođenje vode, električne energije i napajanja gradilišta, kao i sve pristupne puteve, dobili sve saglasnosti, dozvole, reviziju projekta i potpisali kapitalni objekat HE `Dabar`, tunel dužine 12.150 metara koji je u završnoj fazi”, rekao je Petrović.

On je dodao da su druga faza glavni radovi koje izvodi “Gezuba” kompanija iz Pekinga, koja je potpisala ugovor o izvođenju svih preostalih radova.

“Iznos ugovora je 222, 8 miliona evra od toga je 15 odsto HE `Dabar`, na način da je `Elektroprivreda` putem dokapitalizacije `Hidroelektrana na Trebišnjici` uplatila 92,8 KM i na taj način uplatili vlastito učešće u ovom kreditu”, rekao je Petrović.

 

Prethodni članakISTORIJSKI DAN ZA HERCEGOVINU: POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA HE “DABAR”(FOTO,VIDEO)
Naredni članakKINEZI POČINJU RADOVE: U HERCEGOVINI se gradi najveći energetski projekat na području bivše Jugoslavije posljednjih 30 godina (video)