ISTORIJSKI DAN ZA HERCEGOVINU: POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA HE “DABAR”(FOTO,VIDEO)

Glavni radovi na Hidroelektrani /HE/ “Dabar”, najvećem projektu te vrste na Balkanu u posljednjih 30 godina, svečano su započeli danas.

Kamen temeljac za HE Dabar postavljen je u mjestu Vrijeka u opštini Bileća, a prisutni su naglasili da se radi o istorijskom projektu koji obećava bolje dane za ovo područje.

Početku radova u bilećkom naselju Vrijeka prisustvovali su premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić, ambasador Kine u BiH Ji Ping, generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” /ERS/ Luka Petrović, kao i rukovodstvo ERS-a, “Hidroelektrana na Trebišnjici” /HET/, HE “Dabra” i kineskih partnera iz kompanije “Gezuba grupe”.

Prisutan je bio i vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, kao i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i načelnici hercegovačkih opština.

Vrijednost ovoga projekta koji se nalazi na području opštine Bileća je 222 miliona evra, a rok za završetak radova je 46 mjeseci.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je u ovaj projekt uložen veliki trud svih koji su uključeni i koji su godinama vodili pregovore da bi se došlo do realizacije.

“Moja molba prema ljudima iz kineske kompanije jeste da se vidimo prije isteka 48 mjeseci i siguran sam da ćemo prije roka imati ovaj objekat u sistemu ERS. Ovo je više nego značajan objekat ne samo za Elektroprivredu već za cijelu Hercegovinu i Republiku Srpsku. Sa ovim objektom se rješavaju mnoga pitanja vezano i za poljoprivredu i elementarne nepogode, dobijamo veću proizvodnju električne energije i to su sve benefiti koji će doprinjeti i novim radnim mjestima i dobrim primanjima”, rekao je Višković.

Višković se zahvalio Narodnoj Republici Kini na poštovanju koje su ukazali Republici Srpskoj. On je naglasio da će ovim projektom RS biti još više poštovana u elektroenergetskom sektoru ali i da se neće stati na ovom projektu.

Višković je rekao da je ponosan jer je prije manje od mjesec dana položen kamen temeljac za bolnicu u Trebinju, a sada i HE Dabar i da ove informacije demantuju sve one koji govore da se ništa u Hercegovini ne radi.

Direktor HE “Dabar” Slaviša Stajić rekao je na otvaranju da će ova hidroelektrana biti završena za četiri godine.

Rekao je i da su sve do sada urađene analize pokazale društveno-ekonomsku opravdanost projekta.

Rok za završetak radova je 46 mjeseci. Vlada Republike Srpske dala garanciju za 85 odsto vrijednosti ugovora, a ERS je uplatio 15 odsto, plus obavezno osiguranje tog kredita koje iznosi oko pet odsto vrijednosti kredita, kao i ostale naknade.

HE “Dabar” je složen projekat koji vode sa nevesinjskog platoa spušta na dabarski, uz neto pad od 365 metara, a u završnoj fazi je i izgradnja tunela dugog 12,5 kilometara koji radi “Integral inženjering”.

Iz HET-a su rekli da je HE “Dabar” najveći hidroenergetski objekat koji se gradi na području bivše Jugoslavije i da predstavlja istorijski projekat za Hercegovinu i buduće generacije.

“HE `Dabar` pripada projektovanom hidroenergetskom sistemu HET-a i najvažnija je hidroelektrana u sistemu `Gornji horizonti`. Završetkom HE `Dabar` i HE `Bileća` iz sistema `Gornji horizonti`, planirano je da se duplo uveća postojeći bilans HET-a,” naveli su iz tog preduzeća.

Projekat HE “Dabar” sastoji se od akumulacije Nevesinje zapremine 61,80 miliona metara kubnih vode, zatim od brane Pošćenje, derivacionog tunela dužine 12.140 metara sa ulaznom građevinom, potom vodostana, cjevovoda pod pritiskom, mašinske zgrade, kanala kroz Dabarsko polje dužine 6.360 metara, nasipa Grebak i Vranjača, koji imaju funkciju vodoodrživosti akumulacije.

HE “Dabar” pripada hidroenergetskom sistemu HET-a i predstavlja najvažniju hidroelektranu u sistemu “Gornji horizonti”. Taj sistem, osim HE “Dabar”, predviđa i izgradnju HE “Bileća” i HE “Nevesinje”.

 

Prethodni članakVIŠKOVIĆ: HE “DABAR” JEDAN OD NAJVEĆIH OBJEKATA NA BALKANU
Naredni članakPETROVIĆ: HE ”DABAR” BIĆE ZAVRŠENA ZA ČETIRI GODINE (video)