VIŠKOVIĆ: HE “DABAR” JEDAN OD NAJVEĆIH OBJEKATA NA BALKANU

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je Hidroelektrana /HE/ “Dabar” jedan od najvećih energetskih objekata na Balkanu i šire, te da njenih 160 megavata daje garanciju da će energetski sistem Srpske u budućnosti biti više nego stabilan.

Višković je naveo da je posljednji objekat ovog tipa u BiH, odnosno Republici Srpskoj bila HE “Višegrad” koja je 1989. godine puštena na mrežu.

“Završene su sve procedure sa kineskim partnerima kad je riječ o HE `Dabar`, od danas počinje rok od 46 mjeseci kada bi ona trebalo da bude na mreži”, rekao je Višković novinarima u Trebinju nakon sastanka sa Upravom preduzeća “Hidroelektrane na Trebišnjici”.

Višković je istakao da je Vlada Srpske zajedno sa preduzećem “Hidrolektrane na Trebišnjici” došla u poziciju da projekat “Gornji Horizonti”, o kome se govori više od 50 godina, danas krene sa realizacijom.

On je istakao da se ispunjavaju direktive EU u vezi sa proizvodnjom zelene, čiste energije, a procenat ovakve energije značajno će biti poboljšan izgradnjom HE “Dabar”, navodeći da je sada procenat proizvodnje oko 60 odsto iz termoelektrana, a ostatak hidropotencijala.

Višković je rekao da je obaveza da u narednom periodu više od 60 odsto proizvodnje električne energije bude iz obnovljivih izvora.

Višković je istakao da će od kineskog partnera tražiti da rokovi izgradnje budu kraći nego što je ugovorom predviđeno, navodeći da nije bilo lako pregovarati sa kineskim partnerima.

On je podsjetio da su ti pregovori vođeni skoro dvije i po godine, te da je to prva kineska investicija takvog tipa na prostoru BiH i Republike Srpske.

“Naše učešće u tom projektu je 15 odsto i obezbijedili smo u svim zakonom predviđenim rokovima naše učešće kroz dokapitalizaciju. Svaki novioizgrađeni kilovat ili megavat elektirične energije samo je još veća cijena, snaga i pogonska spremnost `Elektroprivrede`”, rekao je Višković.

On je rekao da se po istom modelu, kao HE “Dabar”, gradi HE “Bistrica”, te da očekuje veoma brzo da se dobije obavještenje od kineske Eksim banke da su odobrena sredstva za taj projekat.

“`Elektroprivreda` je vlastito učešće kod Bistrice uplatila na vrijeme, to je investicija od oko 102 miliona evra, mi smo naših 15 odsto već uplatili, tako da ostaje da se obezbijede nedostajuća sredstva kod kineske banke, što ćemo završiti u narednih mjesec ili dva dana”, rekao je Višković.

Prethodni članakVišković i Đokić razgovaraju sa upravom HET-a
Naredni članakISTORIJSKI DAN ZA HERCEGOVINU: POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA HE “DABAR”(FOTO,VIDEO)