Pet odjeljenja Bolnice Trebinje u kovid režimu

Pomoćnik direktora za medicinske poslove Bolnice Trebinje Stanko Buha izjavio je danas da su se, zbog situacije na kovid odjeljenju, pripremili da 60 odsto kapaciteta ove ustanove pretvore u odjeljenja za kovid pacijente.

Buha je na konferenciji za novinare nakon sjednice Štaba za vanredne situacije rekao da će hirurško i interno odjeljenje, te po potrebi i urologija, pedijatrija i očno odjeljenje trebinjske Bolnice ubuduće raditi u kovid režimu sa oko 80 dodatnih kreveta, što znači da će u potpunosti biti odvojeni kovid pacijenti od onih koji to nisu.

On je dodao da medicinski kadar nije problem, ali jesu zaštitna oprema i prostor.

– Zbog neodgovornog ponašanja građana, sada na bolničko liječenje čeka 200 ljudi. Dnevno snimamo više od 50 građana, a oko 40 ih ima znakove ozbiljne upale pluća. Svi su oni kandidati da budu hospitalizovani – pojasnio je Buha.

Direktor Doma zdravlja Branka Drašković rekla je da svi građani treba da imaju povjerenje u medicinske radnike koji ulažu nadljudske napore da pregledaju sve pacijente, istakavši da niko neće ostati nezbrinut.

– Niko nije ostao nezbrinut, a zbrinjavaju se i svi drugi pacijenti koji nemaju virus korona, već neke druge bolesti. Radimo u dvije respiratorne ambulante koje rade u punom kapacitetu – navela je Draškovićeva.

Ona je istakla da je sa simptomima virusa korona u posljednjih desetak dana dnevno testirano oko 80 ljudi, a ponekad i do 100.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao da je Štab za vanredne situacije u stalnom zasjedanju.

On je zahvalio građanima koji poštuju mjere, ukazao da postoje i oni koji ih ne poštuju, te apelovao na sve da poštuju preporučene mjere.

– Sa Eparhijom zahumsko-hercegovačkom smo dogovorili da se slave, sahrane i kršenja obave u krugu porodice – naveo je Ćurić.

On je naglasio da je prioritet zdravlje ljudi, ali i da privreda radi, navodeći da je moguće da se mjere poštuju, a da privreda pritom radi.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske i poslove komunalne policije Đorđe Miljanović apelovao je na sva fizička i pravna lica da poštuju donesene mjere.

Srna

Prethodni članakDodik sa pravom ukazuje na puno stvari koje ne funkcionišu u BiH
Naredni članakPočetak predizborne kampanje za Mostar 20. novembra