Dodik sa pravom ukazuje na puno stvari koje ne funkcionišu u BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sa pravom ukazuje na puno stvari koje ne funkcionišu u podijeljenom društvu, odnosno BiH, i da dugo godina pričaju o tome kako napraviti funkcionalniju BiH u kojoj će se tri naroda osjećati svoji na svojem u svakom dijelu zemlje.

Čović je to rekao novinarima u Mostaru komentarišući Dodikovu izjavu da se Hrvati spremaju da za dvije godine bojkotuju opšte izbore u BiH i da je treći entitet moguć kada bi ga Hrvati tražili.

– Što se tiče izbora 2022. godine, mi stvaramo sve preduslove da u prvih šest mjeseci naredne godine u parlamentu završimo izmjene izbornog zakonodavstva, koje će apsolutno osigurati i legitimno predstavljanje tri konstituvna naroda,
tako da ne vidim nijedan razlog da danas, dvije godine do opštih izbora, razmišljamo o tome – rekao je Čović.

On ističe da Dodik ima ogromno iskustvo i da predviđa moguću situaciju da treći narod neće prihvatiti ove promjene.

Čović je izrazio uvjerenje da će doći do izmjena Izbornog zakona i da će izbori 2022. godine biti normalno organizovani, te da će Hrvati moći da biraju svoje legitimne predstavnike na svim nivoima vlasti, kao i da će Centralna izborna komisija BiH biti izabrana u skladu sa zakonom.

– Neka ovo bude moj opšti komentar, jer ne komentarišem izjave, a svaki predstavnik danas u kontekstu izborne kampanje ima pravo iznijeti svoje stavove. Kolega Dodik i ja se vrlo dobro razumijemo, jer dugo godina pričamo o istim temama kako napraviti funkcionalniju BiH u kojoj će se tri naroda osjećati svoji na svojem u svakom dijelu BiH – rekao je Čović.

On je dodao da su razgovori sa SDA otvoreni iako je Bakir Izetbegović još u samoizolaciji.

– U vezi sa onim što sam sa njim, ali i predstavnicima međunarodnih institucija razgovarao, nastojaćemo ispoštovati rok iz Sporazuma koji imamo, a to je negdje, 17. decembar i da ćemo tada imati sliku stanja u kojem pravcu bi u parlamentu trebalo da idu dogovori u vezi sa izbornim zakonodavstvom – rekao je Čović.

On je dodao da je Sporazum ugrađena presuda i Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju, kao i sve odluke Suda u Strazburu.

– Vjerujem da je to pomirljivo, s obzirom na to da Ustav ne možemo promijeniti, da izbornim zakonodavstvom stvorimo ambijent da imamo legitimne predstavnike na svim administrativnim nivoima vlasti i da na neki način stavimo po strani sve diskirminacije koje su naglašavane kroz odluke Suda u Strazburu – naveo je Čović.

Čović se danas u Mostaru sastao sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom, nakon čega su zajednički posjetili Tomislavgrad i Livno.