PATRIJARH PORFIRIJE SLUŽI U SABORNOJ CRKVI U MOSTARU(FOTO)

Njegova svetost patrijarh Porfirije načalstvuje božanstvenoj liturgiji u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru, a saslužuje 14 episkopa i veliki broj sveštenika.

Služe i mitropolit dabrobosanski Hrizostom i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Na liturgiju u Sabornoj crkvi stigao je veliki broj vjernika iz Mostara, Hercegovine i cijelog regiona, kao i veliki broj zvaničnika.

Patrijarh Porfirije u Mostaru boravi povodom 150 godina od osvećenja Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru.

Patrijarh srpski juče je posjetio manastir Žitomislić i Prebilovce, zatim izložbu u Vladičanskom dvoru u Mostaru, te prisustvovao prijemu u Gradskoj vijećnici.

Danas nakon liturgije prisustvovaće donatorskom ručku za obnovu Saborne crkve koji će se održati u hotelu Mepas.

Saborna crkva svete Trojice dovršena je na jesen 1873. godine, a osveštana je na Lučin dan 1873. godine. Bila je ukras i jedan od simbola Mostara. U vrijeme kada je izgrađena bila je najveća pravoslavna crkva na Balkanu.

Saborna crkva je zapaljena 15. juna 1992, a nakon toga je mjesec dana minirana i rušena, dok nije pao i posljednji kamen. Obnova crkve počela je 2010. godine i ona se opet gordo izdigla nad Mostarom, ali za kompletnu obnovu potrebno je još mnogo sredstava jer nisu urađeni enterijer i parter.

Najviše za obnovu Hrama izdvojile su Republike Srpska i Republika Srbija, a priloge je dalo i više od hiljadu pojedinačnih priložnika među kojima i mostarski Bošnjaci i Hrvati.

Prethodni članakPATRIJARAH PORFIRIJE U MOSTARU: MOLIM SE DA DA SE OVAJ HRAM ZAVRŠI I OSVEŠTA ZA IDUĆU SLAVU (video)
Naredni članakU MOSTARU SUTRA SASTANAK DODIKA, ČOVIĆA I LIDERA “TROJKE”