PATRIJARAH PORFIRIJE U MOSTARU: MOLIM SE DA DA SE OVAJ HRAM ZAVRŠI I OSVEŠTA ZA IDUĆU SLAVU (video)

MOSTAR -Njegova svetost patrijarh srpski PorFirije poručio je večeras u Sabornom hramu u Mostaru da moli Gospoda da se ovaj hram završi i osvešta za iduću hramovnu slavu.

”Neka Bog da da i ova svetinja što prije dobije svoj prvobitni izgled, da sjaji kao što je sjajila i prije 150 godina, ali prije svega da bude sjajna našim sabiranjem i okupljanjem i ovome hramu, da sija našom molitvom, vjerom i jedinstvom. Da Bog da da se ovdje okupljamo, a ja se molim da to bude ako Gospod to hoće, za sledeću sabornu slavu da hram osveštamo”, kazao je patrijarh Porfirije.


Njega je u Sabornoj crkvi Svete Trojice dočekao veliki broj vjernika iz Mostara i cijele Hercegovine gdje je služena doksologija u čast dolaska Njegove svetosti. Dočeku u Sabornom hramu prisustvovao j veliki broj vladika Srpske pravoslavne crkve i mnogobrojno sveštenstvo.

 

Patrijarh Porfirije u besjedi kazao da je imao razne susrete danas u Mostaru i da je čuo da ovaj grad posjeduje velike resurse za istinski napredak u međusobnom razumijevanju i prepoznavanju činjenice da je svako svakome potreban.

‘Neka Gospod unese mir u svaku vašu dušu, vaše porodice, u naš pravoslavni narod u Mostaru i Hercegovini, ali i radost i mir među sve ljude koji žive u Mostaru bez obzira kako se zovu, među sve narode”, poručio je patrijarh.

Patrijarh je kazao da se iz mostarskog Sabornog hrama kao na dlanu vidi čitav Mostar, da je to mjesto sa kojeg se može doživjeti sveukupna čitava vaseljena, punoća života Srba, pravoslavnih Mostaraca i Hercegovaca koji su obilježili ovaj grad.

”Ispunjeni Duhom Svetim danas kličemo ‘raduj se Sveti Savo, raduj se Sveti Vasilije Ostorški, raduj se Sveti Petre Zimonjiću, radujte se prebilovački mučenici, radujte se svi mučenici hercegovački’. Radujmo se danas i mi braćo i sestre sabrani pod svodovima ovog hrama podignutog u slavu Svete Trojice. Radujmo se jer smo se sabrali ovdje”, poručio je patrijarh.

Patrijarh PorFirije je naglasio da pravoslavni srpski korijeni sežu u same početke grada Mostara i da se od postojanja ovog grada do današnjih dana ugrađivao pravoslani pečat, pravoslavni duh svetosavski.
”Ugrađivali su se pravoslavni Srbi i zajedno sa drugim narodima i ljudima koji se mole Bogu na drugačiji način, izgradili bogatstvo i ljepotu grada Mostara koji je danas najmultietničkiji i najmultireligijski grad u BiH”, istakao je patrijarh srpski PorFirije.
Patrijarh je pozvao sve Mostarce da ostanu na svojim ognjištima. ”Šantić bi rekao ‘ostajte ovdje, jer sunce tuđe neba neće vas grejati kao ovo mostarsko, hercegovačko, jer je to vaše sunce. Mi iz crkve ćemo reći svetosavsko, jer smo u dolini Neretve, dolini Svetog Save”, kazao je.

Patrijarh srpski danas je posjetio manastir Žitomislić i Prebilovce, posjetio izložbu u Vladičanskom dvoru u Mostaru, te prisustvovao prijemu u Gradskoj vijećnici.
Patrijarh PorFirije sutra će u 9.00 časova služiti svetu liturgiju i nakon toga prisustvovati donatorskom ručku za obnovu Saborne crkve.

Vladika zahumsko-hercegovački Dimitrije poželio dobrodošlicu patrijarhu srpskom Porfiriju. On je u besjedi rekao da mostarski Saborni hram predstavlja duhovni most kojim prevazilazimo podjele.

”Prilikom raspeća ovog hrama, njegovo kamenje i prah su se razasuli duž cijelog Mostara. Od kako je počela njegova obnova i vaskrsenje, mnogi ljudi različitih vjera i nacija ugrađivali su sebe i svoju ljubav u njegovo vaskrsenje. Obnova, još do kraja neobnovljene Saborne crkve naše eparhije, za nas pravoslavne u ovom gradu i ovoj eparhiji je obnova života i nas samih, simbol dobrodošlice i održivosti povratka Srba u ovaj grad i dolinu Neretve, ali je i slava Bogu, kao što već rekoh, radost za naše susjede i komšije”, kazao je vladika Dimitrije.

Prethodni članakMILIVOJEVIĆ, KORDIĆ, MARIĆ: VAŽNE DANAŠNjE PORUKE PATRIJARHA PORFIRIJA
Naredni članakPATRIJARH PORFIRIJE SLUŽI U SABORNOJ CRKVI U MOSTARU(FOTO)