Osuđeni upravnik i čuvar zloglasne Lore, logoraši najavili dalju borbu

Zbog ratnog zločina nad civilima u “Lori”, početkom rata u Hrvatskoj, danas su na splitskom Županijskom sudu nepravosnažno osuđeni bivši upravnik Tomislav Duić na osam godina i šest mjeseci te čuvar Emilio Bungur na četiri godine i deset mjeseci zatvora.

Obojica su tokom dokaznog postupka negirala djelo za koje ih terete, a sudiji Vladimiru Živaljiću su izjavili da se ne osjećaju krivim.

Njihovi branioci Hrvoje Alajbeg i Vinko Burazer ukazivali su na manjkavost optužnice, puno politike u postupku, ali i da im se sudi izvan ustavno-pravnog okvira i protivno međunarodnom kaznenom i ratnom pravu, povelji UN- a te Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Oba advokata su u završnim govorima tražili oslobađajuće presude za Duića i Bungura, prenosi Index.

Bivšem šefu Vojno-istražnog centra “Lora” Tomislavu Duiću i čuvaru Emiliju Bunguru sudilo se za ratni zločin nad civilima koji je počinjen u Ratnoj luci Lora početkom rata.

U postupku “Lora 1” obojica su bili pravosnažno osuđeni za ratni zločin nad civilima pa je Duić dobio osam godina zatvora, a Bungur šest.

Suđenje za “Loru 1” je bilo ponovljeno, a potom je na traženje pojedinih optuženih spojeno u jedan predmet s “Lorom 2”.

Krajem januara 2017. ta su dva predmeta razdvojena.

Duiću i Bunguru se sada sudilo u obnovljenom postupku jer su obojica u vrijeme suđenja bili u bijegu, a 2015. godine su tražili obnovu postupka.

Nakon presude reagovali su iz Udruženja logoraša regije Trebinje. Predsjednik udruženja Vukan Kovač rekao je danas za Nezevisne novine da je osuđujuća presuda zbog ratnog zločina nad civilima u “Lori” dobra vijest, ali da je najtragičnije to što je njenom bivšem upravniku Tomislavu Duiću i ostalima suđeno samo za period od aprila do avgusta 1992. godine, a “Lora” je trajala do avgusta 1997. godine, kada su iz nje posljednji izašli ljudi koji su bili zarobljeni u zapadnokrajiškim opštinama, njih 22.

“Oni su bili osuđeni i ranije, ali dok su bili u bjekstvu. Međutim, neko im je u nekom vremenskom periodu savjetovao da je ipak bolje da se predaju, što su i učinili, a ova sadašnja presuda je presuda u obnovljenom postupku”, pojasnio je Kovač.

Kovač je rekao da je logor postojao u kontinuitetu godinama, a sudski proces odnosio se samo za period od četiri mjeseca, što je skandalozno za jedno pravosuđe i državu koja sebe hvali da je demokratska.

“Nećemo se smiriti dok ne padne presuda za taj, ali i ostale logore u Hrvatskoj od nastanka do zatvaranja”, istakao je Kovač.

 

Prethodni članakSUTRA SLAVA MANASTIRA ŽITOMSILIĆ BLAGOVIJESTI: I danas vjernici pješače po cijelu noć da se poklone ovoj svetinji
Naredni članakPRIVREDNA KOMORA SRPSKE NA MOSTARKOM SAJMU Domaće firme promovišu nove proizvode, ali traže i radnike