PRIVREDNA KOMORA SRPSKE NA MOSTARKOM SAJMU Domaće firme promovišu nove proizvode, ali traže i radnike

Međunarodni sajam privrede u Mostaru mjesto je koje se ne propušta kada je u pitanju preduzetništvo na Balkanu, te je stoga i mjesto na kome je svoje mjesto direktno ili indirektno preko Privredne komore Republike Srpske uzelo više preduzeća iz Republike Srpske.

Privredna komora Republike Srpske ove godine, u saradnji sa Ministarstvom privrede i preduzetništva Republike Srpske i Spoljnotrgovinskom komorom BiH, organizovala je zajednički nastup privrednika iz Srpske.

Na štandu površine 100 metara kvadratnih, eksponatima se predstavlja sedam privrednih društava: BH ES elektrosistemi d.o.o. Banja Luka, HI Destilacija a.d. Teslić, Farmavit d.o.o. Ljubinje, PZ Klekovača Drinić-Petrovac, Pošte Srpske a.d. Banja Luka, Vivaco grupa d.o.o. Banja Luka i X Express d.o.o. Banja Luka, dok se putem kataloga predstavlja više od 20 preduzeća iz različitih grana privrede.

Vladimir Dragojević portparol Privredne komore Republike Srpske kaže da već tradicionalno na svom štandu predstavljaju preduzeća iz različitih sektora privrede, a da su ove godine direktno na štandu predstavljena preduzeća iz hemijske industrije, elektro industrije, prehrambene industrije i sektora saobraćaja.

„Ovo je jedan mali dio, ali je sjajna prilika za sve. Sajam je i ove godine sjajna prilika da predstavimo ono što imamo i da vidimo šta rade drugi i gdje je naša pozicija među domaćim i u odnosu na kompanije iz inostranstva“, rekao je Dragojević.

Naglašava i to da je sajam sjajna prilika da se dodatno povežu kompanije iz BiH sa kompanijama iz Hrvatske, Srbije, Mađarske, Kine i brojnih drugih zemalja.

Dragojević naglašava da su jako zadovoljni interesovanjem posjetilaca štandu, ali i interesovanjem domaćih i stranih delegacija i zvaničnika za privrednike koji se predstavljaju na štandu komore.

Dobra iskustva sa sajma prenosi i pomoćnik direktora marketinga za Vitinku i Vitaminku Bojan Mijatović koji kaže da je uvijek zanimljivo doći u Hercegovinu i na mostarski sajam, sklapati nove poslove i približiti se građanima.

Vitinka i Vitaminka su povezane i jakom poslovnom vezom sa ovom regijom jer osim što se njihovi proizvodi prodaju u Hercegovini oni uzimaju iz Hercegovine papriku za svoj ajvar, dok većina prerađivača papriku za ajvar uvozi iz Makedonije ili drugih zemalja.

„Hercegovačka paprika je po nama dosta ukusnija i kvalitetnija iako je makedonska najpoznatija“, kaže Mijatović.

Vitinka i Vitaminka i njihovi brendovi i podbrendovi su proizvodi koji su široko rasprostranjeni  po cijeloj BiH i svima su uveliko poznati.

„Prošle godine smo izbacili neke nove proizvode i konstantno obnavljamo naš asortiman. Sada ovdje izdvajamo novi  ajvar sa pečenom sjeckanom  paprikom i vitaminske vode koje sada predstavljamo sa tri nova ukusa“, naglašava Mijatović.

Ove dvije firme zajedno zapošljavaju oko 700 radnika, a u sezoni se angažuje i dodatnih 200 do 300 radnika.

Štand privredne komore Republike Srpske mjesto je gdje se predstavljaju velika preduzeća poput Vitinke i Vitaminke, ali i preduzeća koja tek započinju svoju borbu za tržište i zapošljavaju manji broj ljudi.

Jedno od takvih jeste i ljubinjska Farmavita koja je na tržištu od 2017. i koja tek planira sa proizvodima koje niko nema na tržištu pokoriti bh. police.

Stefan Šalvarlica iz Farmavite zadovoljan je učešćem na sajmu i interesovanjem posjetilaca. Ovo mlado preduzeće inače se bavi proizvodnjom i preradom bijelog luka i predstavljaju jedinu firmu u regionu i ovom dijelu Evrope koja je specijalizovana samo za proizvodnju  preradu bijelog luka.

„Trenutno  smo dosegli najveći stepen iskoristivosti bijeloga luka. Počeli smo od marinada od bijeloga luka koje smo plasirali 2017. na tržište…Potrudili smo  se da hercegovački bijeli luk kroz proizvode pronesemo širom regije i Evrope. Trenutno smo dostigli najveći stepen prerade bijelog luka. Došli smo do stepena fermentacije bijelog luka i pravljenja mekih želatinskih kapsula koje su dodatak ishrani“, kaže Šalvarica.

Upravo kapsule iz Farmasija koje za nekolioko mjeseci  stižu na police svoju šansu su potražile na mostarskom sajmu, a Farmavita se nada da će ovo, za sada malo, preduzeće iz Hercegovine uskoro  naći na policama brojnih trgovina i apoteka širom BiH. Ove kapsle ujedno će biti prvi ovakav bh. proizvod budući da se trenutno u BiH mogu kupiti samo uvozne kapsule bijeloga luka.

„Za 10 feninga popijete jednu glavicu bijeloga luka i mislim da je to premijum proizvod koji će ljudi prepoznati“, zaključuje Šarvalica.

Osim proizvodnog sektora na štandu Privredne komore RS našle su se i predstavnici saobraćajnog sektora.

Maja Šarenac, direktor prodaje X Express brze pošte naglašava da su i oni mlada firma koja posluje oko pet godina, ali da su se jako brzo proširili, pozicionirali i postali prepoznatljivi. Danas zapošljavaju preko 600 osoba i imaju preko 400 vozila, kao i 16 distributivnih centara širom BiH.

„Rastemo i širimo se i  ovom prilikom pozivamo kadar koji želi da se pridruži ovom timu da budemo još jači… Zadovoljni smo sajmom. Uvijek smo sklapali nove ugovore i nadamo se da će i ove godine biti tako“, rekla je Šarenac.

Posjeta zvaničnika

Tokom prvog dana sajma štand privredne komore Republike Srpske posjetili su brojni zvaničnici iz BiH i regije. Nakon ceremonije otvaranja, delegacija predvođena srpskim članom predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjedavajućim Savjeta ministara BiH, Zoranom Tegeltijom, posjetila je štand Republike Srpske. Štand Privredne komore Republike Srpske na sajmu u Mostaru posjetila je i delegacija Vlade Federacije BiH, predvođena premijerom Fadilom Novalićem, koju je primio predsjednik Komore, Pero Ćorić.

 

Prethodni članakOsuđeni upravnik i čuvar zloglasne Lore, logoraši najavili dalju borbu
Naredni članakVučić sa Dodikom i rukovodstvom Srpske o ključnim pitanjima