ODRŽAN PROTEST MJEŠTANA KUTI KOD MOSTARA: Traže raskidanje ugovora o koncesiji za kamenolom u njihovom mjestu

Mještani Kuti Livča  održali su danas mirni protest sa koga su još jednom pozvali mjerodavne institucije da ponište koncesioni ugovor s preduzećem “Majdan Kuti” o izgradnji kamenoloma u tom mjestu koje se nalazi petnaestak kilometara sjeverno od Mostara.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona zabranila je prije dva mjeseca izvođenje rudarskih radova na tom lokalitetu do pribavljanja zakonom propisanih odobrenja, a mještani okupljeni oko Građanske inicijative “Kuti” traže ukidanje koncesija i da se na taj način završi priča o kamenolomu u Kutima.

– Mi smo prije više od mjesec dana dostavili zahtjev ministru Željku Laketiću (kantonalni ministar privrede) za preispitivanje koncesije koji ništa po tom pitanju ne radi i koji, prema našim informacijama, ni ne misli išta raditi. On čeka da mi odustanemo, ali mi ne mislimo odustati i mi ćemo se boriti za svoje domove i za svoje porodice – kazao je  predsjednik Građanske inicijative “Kuti” Aner Omanović.

Mještani tvrde kako su prije dvadesetak godina od njih traženi potpisi da se na tom lokalitetu iskopa nešto kamena i pržine za obnovu Starog mosta te da su ti potpisi kasnije, bez njihovog znanja, iskorišteni da se preduzeću “Majdan Kuti” dodijeli koncesija za eksploataciju mineralne sirovine dolomita i krečnjaka na razdoblje od 21 godinu.

Stanovnici Kuti Livča smatraju kako bi kamenolom izazvao ekološku katastrofu i primorao ih na iseljavanje. Takođe tvrde da je investitor svojim teškim strojevima uništio most i lokalnu saobraćajnicu koje su mještani izgradili vlastitim sredstvima.

Po Omanovićevim riječima, problematično je i to što se lokacija kamenoloma nalazi na minski sumnjivom terenu.

– Sada vrše pritisak na BHMAC (Centar za uklanjanje mina u BiH) i Federalnu upravu civilne zaštite da riješe minsku situaciju, a prije su tvrdili da mina nema, i preko nekih stranačkih veza pokušavaju riješiti taj problem. Mi jesmo za uklanjanje mina, ali i za poništavanje dozvola – istaknuo je Omanović.

On je podsjetio da je u Gradskom vijeku Mostara Vesna Šunjić pokrenula inicijativu da se iz prostornog plana Grada Mostara izbriše kamenolom te je još jednom pozvao kantonalne vlasti da ponište koncesiju.

– Vlada HNK je ta koja treba ukinuti koncesiju, ali Vladu zastupa Ministarstvo privrede HNK, odnosno ministar Željko Laketić. To je sada u njegovim rukama, ali on ne namjerava ništa raditi. Mi nećemo odustati od naših zahtjeva i ako se uskoro nešto ne riješi spremni smo organizovati proteste u samom gradu – naručio je Omanović.

Prethodni članakRazgovor Vučića i Ðilasa u ponedjeljak
Naredni članakMOSTARSKI SAJAM NADMAŠIO OČEKIVANJA: Sklopljeno na stotine poslovih ugovora