ISTOČNA HERCEGOVINA PORUČILA: NE DAMO NAŠE

Na entitetskoj liniji u na magistralnom putu Mostar – Nevesinje održano je protestno okupljanje građana Istočne Hercegovine sa koga je poručeno da građani Srpske ne daju Republiku Srpku.

Sa skupa podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku poručeno je da građani nisu protiv naroda drugog entiteta, niti žele poslati lošu poruku, nego da žele poručiti da niko, pa ni međunarodni faktor, ne mogu mijenjati volju naroda, ugrožavati izabrane predstavnike i otimati imovinu Srpske.

Obustava saobraćaja, na putu Mostar-Nevesinje, trajala je svega 13 minuta. Skup je obezbjeđivao veliki broj pripadnika MUP-a Republike Srpske, a nedaleko od entitetske linije nalazilo se i nekoliko patrola MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

MUP RS
Policija HNK

Radovan Spremo, poslanik u prvom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske,  rekao je tokom protestnog okupljanja da danas Srpskoj treba jedinstvo i sloga politike i naroda.

Radovan Spremo se obratio na skupu 

On je podsjetio na svoje prve političke korake u tadašnjoj Jugoslaviji i borbu srpskog naroda za svoja prava, državnost i opstanak.

„Sada kada smo dobili Republiku Srpsku, njene tekovine, njenu imovinu, dolazi do otimanja. Hoće da nam otmu imovinu. Imovina Srpske je Dejtonskim i Pariškim sporazumom pripala Republici Srpskoj i to ne može niko uzeti, niti oteti. Samo su sloga srpskog naroda i viteštvo vojske odbranili Srpsku. Sada nam treba to viteštvo, ali na miran način. Ne damo ono što je naše i to ćemo očuvati kroz institucije i miran način“, poručio je Spremo i pozvao na slogu i jedinstvo srpskog naroda.

Pozvao je Hercegovce da podrže institucije Srpske i predsjednika Srpske.

Božidar Ekmečić iz Bileće, brat poginulog borca, rekao je da su institucije Srpske ugrožene, a posebno institucija predsjednika koji je na zadnjim izborima dobio podršku preko 300 hiljada ljudi.

Božidar Ekmečić

„Ne damo pravo bilo kojoj instituciji ili bilo kome pojedincu da prekroji volju naroda. Mi nismo ovdje da bi huškali na  rat ili da bi se svađali sa onima sa kojima živimo u istoj državi, kakva god ona bila. Nismo ovdje da izazovemo sukob. Mi smo ovdje da branimo naših 49 odsto BiH. Naše šume, rijeke, planine, našu zemlju Republiku Srpsku. To ćemo sačuvati samo ako sačuvamo predsjednika koga smo izabrali da nas predstavlja“, poručio je Ekmečić i dodao da Srpska, za koju je palo mnogo života, nema cijenu.

Ivan Koprivica

Ivan Koprivica, predsjednik Odbora poginulih boraca gradske boračke organizacije Trebinje rekao je tokom obraćanja na skupu da ovo šalju sliku da narod ne da Republiku Srpsku.

„Jedini način da Srpsku održimo jeste da se držimo zajedno i da se ne dijelimo. Samo zajedništvo će dovesti do opstanka Republike Srpske“, poručio je Koprivica.

 

Protestnom skupu prisustvovali su načelnik Nevesinja Milenko Avdalović, načelnik Gacka Ognjen Milinković i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, te poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ilija Tamindžija i Ognjen Kuljić, Luka Petrović generalni sekretar SNSD-a, poslanica u Parlamentu BiH Ljubica Miljanović i poslanici lokalnih parlamenata i brojni građani.

Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović rekao je tokom protestnog okupljanja da je glavna poruka skupa da je narod Srpske  jedinstven u očuvanju institucija Republike Srpske i u očuvanju zemljišta Srpske.

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović rekao je da nije bitan  broj onih koji su na skupu nego poruka međunarodnoj zajednici da ne mogu da izlaze iz okvira Dejtonskog sporazuma.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić poručio je da organi BiH ne mogu raditi šta hoće i da postoje procedure koje se moraju poštovati.

Načelnik opštine Gacko Ognjen Milinković rekao je tokom protestnog okupljanja da se mora podvući crta i mirnim okupljanjem poručiti da postoji granica do koje  može da se ide i preko koje se ne može.

Protestni skup je završen u 18 časova i 15 minuta.

Prethodni članakCvijanovićeva, Kovačević i Amidžić na protestu u Doboju
Naredni članakODJEKNULA BOMBA NA APENINIMA: Luka Jović karijeru nastavlja u ovom ITALIJANSKOM VELIKANU!