Ocjena ekonomista: M:tel nadmašio Dojče Telekom po prinosu od dividende

Prema ocjeni nezavisnih analitičara koji prate kretanja u telekomunikacionoj industriji, prinos od dividende za akcionare M:tel-a značajno je iznad prosječnog prinosa Dojče telekoma u posljednjih šest godina.

– Na dan kada je M:tel objavio informaciju da će iz neto dobiti za 2023. godinu biti isplaćeno 0,067 KM po akciji, cijena akcije je bila 1,38 KM, što daje prinos od dividende od 4,85 odsto. Poređenja radi, u posljednjih šest godina prosječan prinos od dividende Dojče Telekoma bio je 3,67 odsto – navodi se u analizi Udruženja ekonomista “Bankarstvo-Intelidžens-Finansije-Ekonomija”.

Akcije M:tel-a danas će se moći kupiti po cijeni od 1,25 KM iz čega se dobije prinos od dividende u iznosu od 5,36 odsto.

Ekonomisti pojašnjavaju da bez obzira koja se cijena uzima za izračunavanje prinosa od dividende, sasvim je jasno da je M:tel u ovom segmentu nadmašio Dojče Telekom i da predstavlja sigurnu investiciju za buduća ulaganja.

M:tel je 2023. godinu završio sa rekordnim poslovnim rezultatima i ostvarenom dobiti od 332,39 miliona KM, a rast kompanije nastavljen je i u prvom kvartalu 2024. godine sa dobiti većom sa 16,92 odsto.

Prethodni članakDodik poželio sreću Majdovu na Olimpijskim igrama
Naredni članakRadanović: Federalni organi sprovode silu iznad prava