Obilježavanje 32 godine od formiranja VRS

Služenjem parastosa poginulim borcima i civilnim žrtvama Otadžbinsko-odbrambenog rata, u kasarni “Kozara” u Banjaluci počelo je obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske.

Obilježavanju prisustvuju predsjednik Srpske Milorad Dodik, premijer Radovan Višković, srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministri u Vladi Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić.

Prisutni su i komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Sreten Milošević, kao i zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović.

Na obilježavanju 12. maja – Dana Vojske Republike Srpske i Dana Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka su i mnogobrojni predstavnici političkog, javnog i vjerskog života, predstavnici organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, te druge zvanice i gosti.

Nakon parastosa predviđeno je polaganje vijenaca, dok je centralna svečanost planirana na stadionu kasarne.

Obilježavanje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

Vojska Republike Srpske prvobitno je osnovana pod nazivom Vojska Srpske Republike BiH. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Vojno nasljeđe i identitet Vojske Republike Srpske njeguje Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk.

Krsna slava Vojske Republike Srpske je Vidovdan, dok se 12. maj proslavlja kao Dan Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

Prethodni članakStevandić: Budite ponosni jer baštinite vrijednosti hrabre i časne VRS
Naredni članakKošarac: Satler je sarajevski saveznik i promoter protektorata u BiH, a ne evropski ambasador