Nova premijerka Sjeverne Irske želi referendum o ujedinjenju sa Republikom Irskom

Novoizabrana premijerka Sjeverne Irske Mišel O'Nil izjavila je da održavanje referenduma o irskom ujedinjenju nije decenijama daleko, kao što to tvrdi britanska vlada.

Mišel O'Nil, prva republikanska premijerka iz redova Šin fejna, rekla je u nedjelju za Skaj njuz da njen izbor predstavlja istorijski dan i da označava novi početak.

Ona je istakla da je neko ko želi da bude ujedinitelj i okupi ljude i da poštuje vrijednosti i irskih i britanskih republikanaca, kao i unionista.

Mišel O'Nil imenovana je u subotu za premijerku Sjeverne Irske. Odluku o njenom imenovanju donio je regionalni parlament, pošto je rivalska Demokratska unionistička partija prekinula dvogodišnji bojkot vlade Sjeverne Irske, prenosi Rojters.

Prošle su tačno dvije godine otkako je Demokratska unionistička partija (DUP) povukla svog premijera u znak protesta zbog dodatnih provjera i birokratskih procedura za robu koja se kreće između Sjeverne Irske i ostatka Velike Britanije, što je urušilo izvršnu vlast u Belfastu i blokiralo rad institucija.

Međutim, DUP je u ponedjeljak pristao da se vrati u sjevernoirski parlament Stormont, nakon dogovora sa vladom u vezi sa pozicijom Sjeverne Irske na unutrašnjem tržištu Ujedinjenog Kraljevstva.

Šin Fejn je prvi put imenovala premijera jer je osvojila najviše mjesta na posljednjim parlamentarnim izborima održanim u maju 2022. godine.

Prethodni članakSrbija pokreće proceduru za sazivanje hitne sjednice Savjeta bezbjednosti UN
Naredni članakDodjela Gremi nagrade u znaku žena: Tejlor Svift ušla u istoriju (FOTO/VIDEO)