”NOVA ERA” ZA SARADNJU GEODETSKIH UPRAVA: STANKOVIĆ I DRAŠKOVIĆ POTPISALI SPORAZUM O UNAPREĐENJU SARADNJE

LAKTAŠI- Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko -pravne poslove /RUGIPP/ Dragan Stanković i Republičkog geodetskog zavoda Srbije Borko Drašković potpisali su danas u Laktašima Sporazum o razumijevanju kojim je predviđano unapređenje saradnje između ove dvije ustanove.

Stanković je rekao novinarima da je Sporazumom predviđeno da se radi na pripremi i realizaciji projekata iz oblasti procjene i vođenja vrijednosti nepokretnosti, uspostavljanja i vođenja centralnog adresnog registra, digitalnog arhiva, premjera, katastra nepokretnosti, osnovnih geodetskih radova i drugih poslova iz oblasti geodezije i katastra.

“Nama su dragocjena iskustva Srbije u ovoj oblasti. Cilj je da unaprijedimo rad naše uprave, a u fokus je digitalizacija. Želimo da ljudi, osim elektronskog uvida u zemljišne knjige mogu i da štampaju naše dokumente”, istakao je Stanković.

Govoreći o 16. Regionalnoj konferenciji o katastru i infrastrukturi geoprostornih podataka, koju danas u Laktašima organizuje RUGIPP, Stanković je naveo da će na skupu biti riječi o infrastrukturi geoprostornih podataka, katastru i geodetskoj infrastrukturi, te o ekonomskom razvoju.

“Uvjeren sam da će na konferenciji biti doneseni zaključci koji će biti obaveza i vodilja u kojem smjeru da se krećemo”, istakao je Stanković.

On je rekao da je na konferenciji važno iskustvo kolega iz regiona, posebno institucija koje su u EU kako bi se čula njihova iskustva i šta se od toga, uz određene korekcije može primijeniti u Republici Srpskoj.

Stanković je rekao da je konferencija okupila više od 100 učesnika iz geodetskih uprava iz Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Srbije, Federacije BiH, Crne Gore, Holandije, Švedske, te predstavnike Svjetske banke.

Drašković je izjavio novinarima da je veliki značaj Regionalne konferencije u Laktašima jer se održava nakon potpisivanja Deklaracije na Svesrpskom saboru u Beogradu kojom su definisana nacionalna i politička pitanja i zajednička budućnost.

“Naše dvije institucije nastavljaju saradnju na daleko višem nivou koju smo nazvali `nova era`. To znači da ćemo se zalagati da i građani Republike Srpske imaju sve ono što i građani Srbije i u našem informacionom sistemu”, istakao je Drašković.

Prema njegovim riječima, ovo podrazumijeva da digitalna komunikacija između dva portala bude na takvom nivou da je potpuno svejedno da li ste se uključili na Republiku Srpsku ili Srbiju, jer će građani dobiti digitalne geoprostorne podatke koje ove dvije institucije imaju.

Drašković je istakao da su digitalni geoprostorni podaci sve važniji i za ciljeve održivog razvoja i za planiranje zajedničke budućnosti.

On je najavio da će početkom oktobra na Fruškoj gori biti održan Prvi sabor geodeta Republike Srpske i Srbije sa više od 1.000 učesnika iz zemalja regiona.

Prethodni članakDVA PUTA SU UBIJENI, A DANAS IH SLAVIMO KAO SVECE: Sveti mučenici žitomislićki sutra se slave u manastiru Žitomislić
Naredni članakStanković: Sankcije su prolazne, važno da se srpski narod homogenizuje